Naslovnica Magazin Izjemen interes za digitalizacijo slovenskih občin

Izjemen interes za digitalizacijo slovenskih občin

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direktorata za informacijsko družbo in z Ministrstva za javno upravo so sporočili, da se je kar 75 % slovenskih občin prijavilo na javni razpis ‘Pametna mesta in skupnosti’. Gre za demonstracijske projekte s področja digitalizacije občin, pri čemer je izkazani interes presegel vsa pričakovanja.
Digitalizacija bo namenjena okoljskim projektom in tudi zaščiti ob izrednih razmerah, kot so poplave (foto: SJ)

Cilj razpisa ‘Pametna mesta in skupnosti’ je pospešitev uvajanja inovativnih rešitev na področju digitalizacije občin. Te sodobne rešitve naj bi se uporabljale na zelo konkretnih področjih, kot so odzivi za naravne in druge nesreče, zagotavljanje kvalitetnejšega življenja občanov in boljše upravljanje občinskih virov. Občne se bodo pri tem tudi povezovale med seboj in tudi z drugimi deležniki.

»Na Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavitve pametnih mest in skupnosti (JR PMIS) je prispelo 14 vlog v skupni vrednosti 14 milijonov evrov. To presega razpisano vrednost 8 milijonov evrov, pri čemer je sofinanciranje omejeno na 1 milijon evrov na posamezen projekt. Za vzhodno Slovenijo je zaprošenih 8.161.896,44 evrov, za zahodno Slovenijo pa 5.830.859,31 evrov,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Z Direktorata za informacijsko družbo in z Ministrstva za javno upravo so še dodali, da je v projekte vključenih 159 občin, kar predstavlja 75 odstotkov vseh občin v državi, to pa jasno kaže, kako velik je pomen digitalizacije in uvajanja pametnih rešitev. Poleg tega so se občine povezale v konzorcije, pri tem razpisu pa izstopa skupna skrb za okolje, saj je prisotna kot glavna tema v štirih vlogah ter kot povezana tema v vseh ostalih vlogah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.