Naslovnica Gospodarstvo Nagradili so najboljše in se posvetili trajnostni gastronomiji

Nagradili so najboljše in se posvetili trajnostni gastronomiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Na isti dan, ko se obeležuje Svetovni dan čebel, je potekal tudi Zeleni dan slovenskega turizma. Tokrat je bil poudarek na trajnostni gastronomiji, zato poleg podelitev nagrad izpeljali tudi strokovno okroglo mizo ‘Trajnostna gastronomija kot srce zelene zgodbe Slovenije’.
Nagradili so najboljše in se posvetili trajnostni gastronomiji

Okusna doma pridelana hrana prinaša dodano vrednost destinacijam (foto: Jaka Ivančič/Love Istra/Visit Izola)

Slovenska turistična organizacija (STO) in konzorcij Slovenia Green sta organizirala letošnji Zeleni dan slovenskega turizma, ki je bil že peti po vrsti. Tokrat so na njem promovirali trajnostno gastronomijo in podelili nagrade, oziroma razglasili prejemnike znakov SLOVENIA GREEN. Prva nosilka platinastega znaka SLOVENIA GREEN je postala destinacija Bohinj, ki je dobila tudi prvi znak Slovenia Green Beach.

»Na dogodku, ki je potekal virtualno, je bilo proglašenih 37 novih imetnikov nacionalnega znaka; v zadnjem letu so znak Slovenia Green prejeli 4 destinacije, 15 nastanitev, 12 restavracij, 3 turistične agencije, 1 naravno kopališče in 2 atrakciji. Skupaj se z nacionalnim znakom za trajnostni razvoj tako ponaša že 157 ponudnikov in destinacij,« so zapisali v sporočilu za javnost Slovenske turistične organizacije na spletnem mestu slovenia.info.

Po nagovoru direktorice STO Maje Pak je sledila predstavitev Williama Drewa, direktorja vsebin pri organizaciji The World’s 50 Best Restaurants, nato pa je bila sporedu virtualna okrogla miza ‘Trajnostna gastronomija kot srce zelene zgodbe Slovenije’. Osnovna ugotovitev tega spletnega srečanja je bila, da so številni slovenski gostinci kmetijske pridelovalce že prepoznali kot svoje ključne partnerje, saj valorizacija kmetijskih pridelkov prinaša večjo valorizacijo destinacij.

Sodelovali so Ana Roš (vrhunska chefinja in ambasadorka projekta ERG), Jure Dretnik (zmagovalec European Young Chef Award 2019), Gašper Puhan (predsednik združenja JRE Slovenija), Urška Topolšek Planinšek (Turistična kmetija Urška), Tina Belej (direktorica zavoda STIK Laško), Jana Vilman (Turizem Bohinj) in Tina Hedi Zakonjšek (Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace), moderator pa je bil kuharski mojster Bine Volčič (prejemnik Michelinove nagrade za trajnost).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.