Naslovnica Gospodarstvo Izdali so novo vrsto državne obveznice

Izdali so novo vrsto državne obveznice

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za finance je oznanilo, da je Republika Slovenija včeraj izdala prvo obveznico, indeksirano na inflacijo, v višini 100 milijonov evrov in realnim kuponom 0,825 %. S to izdajo obveznic so želeli postaviti temelj za razvoj novega trga obveznic in hkrati privabiti širši krog investitorjev.
Izdali so novo vrsto državne obveznice

Državne obveznice veljajo za eno najbolj varnih investicij (foto: pxhere.com)

Republika Slovenija se je z včerajšnjo izdajo prve obveznice, katere glavnica je vezana na harmoniziran indeks življenjskih potrebščin za območje evra (angleško ‘Eurostat Eurozone Consumer Price Index’ oziroma ‘HICP excluding tobacco’), pridružila skupini razvitih držav, ki po kanadskem modelu že nekaj časa izdajajo tovrstne obveznice. Vrednost izdane obveznica je 100 milijonov evrov, z realnim kuponom 0,825 %.  

»Z izdajo te obveznice smo postavili temelj za razvoj novega trga obveznic in odprli vrata širšemu krogu investitorjev. Z obveznico povečujemo raznovrstnost instrumentov financiranja državnega proračuna in nagovarjamo investitorje, ki vlagajo v tovrstne dolžniške instrumente,« so ob izdaji te nov oblike obveznice pojasnili z Ministrstva za finance (MF) in dodali, da bo obveznica zapadla šele leta 2034.

Nova obveznica bo na trg vrednostnih papirjev uvrščena na tako Ljubljanski borzi, kot tudi na Luksemburški borzi. Z MF so še pojasnili pomembno podrobnost, da Republika Slovenija z izdajo te obveznice ne bo izpostavljena inflacijskemu tveganju, saj je bila hkrati sklenjena tudi obrestna zamenjava za namen uravnavanja obrestnega tveganja iz naslova inflacije po fiksni obrestni meri 3,5 %.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.