Naslovnica Kronika Inšpektorji nadzorujejo trgatve po vsej državi

Inšpektorji nadzorujejo trgatve po vsej državi

Avtor: Spletno Uredništvo
Trije državni organi oziroma službe so izdali skupno obvestilo za javnost, da inšpektorji tudi letos nadzirajo trgatve po vsej Sloveniji. V sporočilu so pojasnili, kaj vse pri trgatvi in pri pridelku nadzirajo, da na primer cviček čudežno ne postane teran…
Inšpektorji nadzorujejo trgatve po vsej državi

Grozdje, vino in sodček so prepoznavni simboli vsake trgatve (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR), katerega sestavni del je tudi Inšpekcija za vinarstvo, opozarjajo, da pravkar poteka nadzor trgatev po vseh vinorodnih okoliših v Sloveniji. Končni podatki o ugotovitvah nadzora bodo sicer znani šele po koncu vseh trgatev, predvidoma konec prihodnjega meseca oktobra.

»Inšpekcija za vinarstvo nadzira dozorevanje grozdja v različnih vinorodnih deželah in izdajo dovoljenj za obogatitev ter merilne naprave in opremo za sprejem grozdja, namenjeno za predelavo pri pridelovalcih, ki odkupujejo vino. Prav tako nadzira odkup grozdja na sedežu odkupovalcev ter prevoze grozdja med različnimi vinorodnimi deželami oziroma znotraj njih,« so ob tem pojasnili z MKGP in z IRSKGLR.

Poleg tega se preverja izdane dokumenti pooblaščenih organizacij, pri čemer grozdje lahko odkupujejo le samostojni podjetniki posamezniki in tiste pravne osebe, ki za to dejavnost izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti, prostorov in opreme ter so vpisane v register. Glede nadzora prevozov grozdja pa so spomnili, da se izvaja zaradi preprečevanja nelojalne konkurence registrirani pridelavi vina in preprečevanje zavajanja potrošnikov.

Pri tem nadzoru sodelujejo predstavniki Policije in/ali Finančne uprave Republike Slovenije. Če želi pridelovalec pridelati vino z označbo ‘vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom’ (ZGP), pa mora najprej pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine ter kakovosti grozdja, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.