Naslovnica Kronika Ilegalnih migrantov je letos kar trikrat več

Ilegalnih migrantov je letos kar trikrat več

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Policija je minuli teden objavila nekaj zanimivih primerjav o številu ilegalnih prebežnikov, še posebej v povezavi z vstopom Hrvaške v schengensko območje.
Ilegalnih migrantov je letos kar trikrat več

Slovenska vojska med opazovanjem južne meje pred vstopom Hrvaške v schengensko območje (foto: gov.si)

S Policije so pojasnili, da so pred vključitvijo Hrvaške v schengensko območje v enoletnem obdobju obravnavali več kot 32.000 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili slovensko državno mejo. Med njimi so tako prevladovali državljani Afganistana in Burundija. Trend ilegalnega prehajanja slovenske meje je v letu 2022 naraščal do oktobra in tedaj dosegel vrh, nato pa se je pričel spet zmanjševati.

Vzrok za to pa ni bila le zima, ampak prilagoditev Srbije na vizumsko politiko EU. »Srbska vlada je namreč 20. oktobra 2022 sprejela odločitev o preklicu odprave vizumske obveznosti za državljane Burundija in Tunizije ter 1. januarja 2023 za državljane Indije. Prav državljani Burundija in Indije so bili v lanskem letu takoj za državljani Afganistana najpogosteje obravnavani tujci, ki so nedovoljeno prestopali našo južno mejo,« so dejali na Policiji.

Vseeno so letos med od 1. januarjem in 31. majem policisti našteli kar 15.456 nedovoljenih vstopov v državo, kar je trikrat več kot v istem obdobju lanskega leta. Od tega je bilo 14.662 vstopov iz Hrvaške (lani 4.302), najbolj številni pa so ostali še državljani Afganistana. Ilegalce iz Burundija in Indije pa so zamenjali tisti iz Maroka in Rusije.

S Policije so še dodali, da Slovenija glede ilegalnih migracij deli usodo ostalih držav članic Evropske unije in pa tudi regije Zahodnega Balkana, kjer se od marca letos, ko se je zima končala, spet soočajo z opaznim navalom prebežnikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.