Naslovnica Kronika Gradbeni inšpektorji so obiskali Triglavski narodni park

Gradbeni inšpektorji so obiskali Triglavski narodni park

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je opravil akcijo nadzora glede nedovoljenih gradenj v Triglavskem narodnem parku. Preverila je 6 objektov, od teh pa je bil le en v skladu z vsemi zakonskimi zahtevami. Za ostalih 5 pa so skupno napisali tri inšpekcijske odločbe in tri odločbe o prekršku, saj so ugotovili nekaj resnih nepravilnosti.
Gradbeni inšpektorji so obiskali Triglavski narodni park

S soncem obsijana dolina Lepene v zimskem času (foto: FB Lepena)

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je zaključil z akcijo nadzora gradenj v Triglavskem narodnem parku, ki je stekla na osnovi predlogov predstavnikov parka in je zajemala kontrolo skladnosti šestih gradenj na zaščitenem območju parka. V akciji so tako inšpektorji preverili legalnost izvedbe vzdrževalnih del na kmetijskem objektu na območju Ukanca v Bohinju, kjer niso našli nobenih kršitev.

To je bil edini takšen primer, pri preostalih petih pa so našli razne neskladnosti z zakonodajo. Za drugo hišo na območju Ukanca je na primer gradbena inšpektorica ugotovila, da se izvaja novogradnja, kar je v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem in zato bo moral na zagovor tudi nadzornik gradnje. Na gorenjski strani Triglavskem narodnega parka so našli še en sporen objekt in sicer na območju Uskovnice.

Tam je investitor ob svislih, za katere si je pridobil upravno dovoljenje izvedel posege, ki pomenijo nelegalno prizidavo, rekonstrukcijo in spremembo namembnosti. Za ta dva primera sta bila uvedena prekrškovna postopka. Na primorski strani parka pa so v Lepeni ugotovili, da nov prizidek med dvema objektoma v ni v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem, zato so inšpektorji z odločbo odredili zaustavitev gradnje.

Nato je inšpekcija ugotovila, da sta ta dva na novo zgrajena objekta po svoji namembnosti stanovanjski stavbi, kar je v neskladju s prvotno izdanim gradbenim dovoljenjem, ki je dovoljevalo gradnjo gospodarskih objektov. Inšpektorjem tako ni preostalo drugega, kot da lastniku vseh treh objektov prepovejo njihovo uporabo, dokler si ne pridobi primernega uporabnega dovoljenja.

»Kršitelju so bile v prekrškovnih postopkih izdane tri odločbe in sicer dve zaradi uporabe objektov brez ustreznega uporabnega dovoljenja ter izdana odločba zaradi gradnje prizidka v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem. V vseh treh inšpekcijskih postopkih so bili sproženi upravni spori, ki pa še niso rešeni,« so ob tem pojasnili z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.