Naslovnica Gospodarstvo Nov razpis za skupinsko delovanje v kmetijskem in gozdarskem sektorju

Nov razpis za skupinsko delovanje v kmetijskem in gozdarskem sektorju

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bil objavljen nov javni razpis za kmetijski in gozdarski sektor. Kar 1.135.187,54 evrov nepovratnih sredstev iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije bo tako namenjenih ustanavljanju skupin in organizacij proizvajalcev v obeh panogah.
V časih socializma je bilo združevanje predpisano, danes ga spodbujajo s subvencijami (foto: piqsels.com)

Z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) so sporočili, da je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v Uradnem listu RS objavilo četrti javni razpis za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju, za katerega bo na voljo 1.135.187,54 evrov nepovratnih sredstev iz Programa razvoja podeželja RS.

»Z javnim razpisom želimo pospešiti povezovanje primarnih proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter tako izboljšati položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano in z gozdno-lesnimi proizvodi. Na podlagi prvih treh razpisov je bila podpora dodeljena 3 organizacijam proizvajalcev in 17 skupinam proizvajalcev, v skupni vrednosti 2.336.164 evrov. Te priznane skupine in organizacije proizvajalcev združujejo več kot 2.000 kmetijskih gospodarstev,« sporoča AKTRP.

Vlog bodo sprejemali le v elektronski obliki in sicer od 18. oktobra do vključno 21. decembra 2021, razpis pa je razdeljen na dva sklopa, ločeno za skupine in organizacije proizvajalcev. Nepovratna javna sredstva se bodo črpala iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in proračuna Republike Slovenije. Višina javne podpore za organizacije proizvajalcev znaša do največ 50.000 evrov, za skupine proizvajalcev pa do največ 25.000 evrov letno.

Cilj tega razpisa je podpora skupnim nastopom primarnih proizvajalcev na trgu, vzpostavitev skupnih tehnoloških pristopov k prireji in pridelavi, dvig kakovosti proizvodov, skupno trženje in promocija ter povečanje stroškovne učinkovitosti proizvodnje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.