Naslovnica Svet & EU Komisija EU je za zeleni prehod že izplačala 4,11 milijarde evrov

Komisija EU je za zeleni prehod že izplačala 4,11 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
S slovenskega predstavništva Evropske komisije je ta teden prišla vest, da je Komisija EU za pospešitev prehoda na čisto energijo letos skupno izplačala kar 4,11 milijarde evrov. Slovenija, Portugalska in Grčija pa morajo šele prejeti dodatna sredstva za ta ‘zeleni prehod’.
Komisija EU je za zeleni prehod že izplačala 4,11 milijarde evrov

V Sloveniji je manj delujočih vetrnih elektrarn, kot jih je na tej fotografiji (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

S slovenskega predstavništva Evropske komisije so posredovali informacijo Komisije EU, da je letos slednja iz Sklada za modernizacijo (ki deluje šele drugo leto) izplačala kar 4,11 milijarde evrov za pospešitev t.i. ‘zelenega prehoda’, oziroma za preusmeritev gospodarstva na okolju povsem neškodljivo energijo. V letu 2022 so bila izvedena izplačila Hrvaški, Češki, Estoniji, Madžarski, Litvi, Poljski, Romuniji in pa tudi Slovaški.

Junija je bilo izplačanih 2,4 milijarde evrov za podporo 45 naložbenim predlogom, zadnji teden pa dodatnih 1,71 milijarde evrov za preostalih 16 projektov. S temi letos izplačanimi sredstvi bodo skupno podprli 61 projektov v zgoraj omenjenih državah članicah EU, denar pa je namenjen za posodobitve energetskih sistemov, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v energetiki, industriji, prometu in kmetijstvu ter za večjo energijsko učinkovitost.

»V začasnem dogovoru o okrepljenem sistemu EU za trgovanje z emisijami in socialnemu podnebnemu skladu, ki je bil dosežen 18. decembra, se sicer predvideva povečanje obsega sklada za modernizacijo. Ta bo pri zelenem prehodu zagotovil dodatno finančno pomoč še trem državam članicam – Portugalski, Grčiji in Sloveniji,« so še pojasnili s slovenskega predstavništva Evropske komisije. Sicer v Sloveniji danes delujeta le vetrna elektrarna Dolenje pri Senožečah in ena manjša na Banjiški planoti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.