Naslovnica Kronika FURS je lani naletel na ogromno kršitev med tujimi vozniki

FURS je lani naletel na ogromno kršitev med tujimi vozniki

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije med svojimi rednimi aktivnostmi skrbi tudi za prometno področje in sicer preverja spoštovanje predpisov glede časa voženj, predvidenih počitkov in morebitnih zlorab tahografov. Pri tem je v lanskem letu 2023 naletela na številne primere hujših kršitev, goljufij in podobnih manipulacij. Kar v 77 % vseh nadzorov je bila prisotna takšna ali drugačna kršitev, edini tolažba pa je ta, da je bilo med 2788 kršitelji le okrog 5 % slovenskih voznikov.
FURS je lani naletel na ogromno kršitev med tujimi vozniki

FURS je tokrat predstavil tudi 12 zaseženih prirejenih tahografov (foto: FB FURS)

S Finančne uprava Republike Slovenije (FURS) so objavili številke o svojih lanskoletnih nadzorih na področju prevozov in o rezultatih vseh aktivnosti. Tako so delavci FURS lani preverili 3619 voznikih tovornjakov in avtobusov, skupno so analizirali spoštovanje pravil za 104.840 delovnih dni in pri tem ugotovili kršitve v 2788 primerih. To pomeni, da je bilo v 77 % primerov prisotna takšna ali drugačna kršitev.

Na prvi pogled se zdijo takšne številke z vidika prometne varnosti katastrofalne, vendar je šlo le v 265 primerih za hujše kršitve in goljufije glede manipuliranj s tahografom (uporaba magneta, elektronske naprave ali s posegom v program tahografa), s prikrivanjem dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov, s ponarejanjem ali uničenjem podatkov tahografskega vložka ali voznikove kartice.

»Odkritih je bilo tudi 18 sofisticiranih naprav za manipuliranje tahografa, ki so bile odstranjene iz vozil ter zasežene. Finančna uprava je v letu 2023 pri prevoznikih ugotovila 5224 tovrstnih kršitev, za katere je bilo izrečenih glob v skupnem znesku več kot 5  milijonov evrov. Od tega se je 61 odstotkov glob nanašalo na prevoznike EU, 34 odstotkov na prevoznike tretjih držav ter 5 odstotkov na domače prevoznike,« so pojasnili s FURS.

Dodali so informacijo, da od letošnje pomladi FURS uporablja dva kompleta opreme DSRC, ki je namenjena za zgodnje odkrivanje morebitnih prirejanj ali zlorab tahografov. Opremo se lahko namesti na službena vozila za nadzore med vožnjo oz. kot stacionarni merilnik na nadzorni točki, v obeh primerih pa omogoča daljinsko komunikacijo s pametnim tahografom glede informacij o delovanju tahografa in dejavnostih voznika.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.