Naslovnica Šport FIFA je tokrat suspendirala Čad in Pakistan

FIFA je tokrat suspendirala Čad in Pakistan

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodna nogometna zveza FIFA je danes suspendirala dve svoji članici – Čad in Pakistan. Odločitev je bila sprejeta zaradi vmešavanja politike v delo obeh krovnih nacionalnih zvez. Čad in Pakistan sta le zadnji suspendirani državi na presenetljivo dolgem seznamu FIFA.
FIFA je tokrat suspendirala Čad in Pakistan

Delegati na decembrski volilni skupščini Čadske nogometne zveze (foto: FB FTFA)

V sporočilu za javnost s mednarodne nogometne zveze FIFA so zapisali, da so zaradi vmešavanja vlade suspendirali Čadsko nogometno zvezo (FTFA). Suspenz začne veljati takoj in je hkrati začasen. Tako so se odločili, ker so vladni organi Čada odvzeli pooblastila FTFA, ustanovili nov nacionalni odbor za začasno upravljanje nogometa in prevzeli nadzor nad prostori Čadske nogometne zveze FTFA.

»Začasna prekinitev bo odpravljena, ko bodo ustrezne vladne odločbe razveljavljene in bo FTFA in njeno vodstvo pod vodstvom predsednika Moctarja Mahamouda Hamida FIFA potrdilo, da so prostori FTFA spet pod njenim nadzorom,« so še zapisali v dokumentu. Enako je predsedstvo sveta FIFA zaradi vmešavanja tretjih oseb s takojšnjim učinkom začasno suspendiralo Pakistansko nogometno zvezo (PFF).

V Lahoreju je namreč prišlo do sovražnega prevzema sedeža PFF s strani skupine protestnikov. Poleg tega so nekateri posamezniki domnevno sprejeli odločitev o odstavitvi  vodje Odbora za normalizacijo pri PFF Haroona Malika, ki ga je imenovala FIFA, za novega šefa PFF pa naj bi Pakistanci postavili Syeda Ashfaqa Hussaina Shaha. FIFA je najprej pisno opozorila pakistanske oblasti, sedaj pa je tudi suspendirala PFF.

Podobne odločitve je sicer FIFA že sprejela velikokrat in sicer v primerih, ko se je lokalna politika vmešavala v vodenje nogometne zveze. Znani so primeri začasnih suspenzov Antigue in Barbadosa, Trinidada in Tobaga, Macaa, Jemna, Irana, Etiopije, Samoe, Peruja, Bruneja, Salvadorja, Belizeja, Kameruna, Sierre Leone, Nigerije, Kenije, Indonezije, Mnjamarja, Iraka, Kuvajta, Guatemale, Albanije, Grčije ter Bosne in Hercegovine.

FIFA želi obdržati nogomet izven lokalnih političnih problemov in pri tem sama ohraniti nadzor oziroma oblast nad vsemi svetovnimi nogometnimi zvezami. Zgodba se največkrat zaplete, ko se izkaže, da je kakšen visok nogometni funkcionar vpleten v protizakonite aktivnosti. Potem ga lokalne oblasti odstavijo, po možnosti skupaj s sodelavci, medtem ko FIFA zahteva, da se vsi postopki izvedejo prek organov lokalne nogometne zveze.

To pa je včasih povsem absurdno, saj bi morali na primer s strani lokalnih pravosodnih sistemov že obsojeni kriminalci glasovati o svoji morebitni kazni znotraj nogometne zveze, sicer jih do konca mandata nihče ne more odstaviti. A glede na to, koliko funkcionarjev FIFA se je v zadnjih 20 letih znašlo v središču raznih afer – od pranja denarja do spolnega nasilja nad članicami ženskih reprezentanc – niti ni tako presenetljivo, da so predpisi FIFA takšni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.