Naslovnica Svet & EU Evropski zorni kot na globalno trgovino

Evropski zorni kot na globalno trgovino

Avtor: Spletno Uredništvo

V času počitnic so z Evrpskega parlamenta spomnili na gospodarsko globalizacijo. Slednjo zaznamujeta vse intenzivnejša mednarodna trgovina in vedno večja soodvisnost svetovnih gospodarstev. Skupna evropska trgovinska politika pa je orodje, s katerim se EU odziva na izzive globalizacije in njen potencial spreminja v konkretne koristi za svoje državljane.

Evropski zorni kot na globalno trgovino Skupna trgovinska politika je v izključni pristojnosti Evropske unije, kar pomeni, da EU v imenu držav članic sprejema trgovinske sporazume in oblikuje trgovinsko zakonodajo (foto: pixabay.com).

 

V sporočilu Evropskega parlamenta so tokrat že v uvodu zadeli bistvo, saj so zapisali, da je svetovna trgovina – ‘igra velikih’. EU zato na globalnem trgu ne deluje na podlagi različnih ločenih trgovinskih strategij, temveč združeno in enotno, zaradi česar ima v svetovni trgovini večji vpliv. K temu pripomore tudi enotna skupna denarna valuta Evro. Kolektivna trgovinska politika tako majhnim državam omogoča bistveno večji vpliv v bilateralnih pogajanjih in v mednarodnih organizacijah, kot bi jo države sicer imele s svojimi ločenimi trgovinskimi politikami.

To seveda velja tudi za Slovenijo. Skupna trgovinska politika pa obenem omogoča več poslovnih priložnosti za evropska podjetja, saj omejuje razne tarife in kvote ter zagotavlja pošteno konkurenčno okolje. Skupen nastop je tako kar ključnega pomena za evropsko gospodarstvo, saj po drugi strani vpliva na gospodarsko rast in zaposlovanje v EU. Več kot 36 milijonov služb v državah evropske skupnosti je namreč odvisnih od izvoza izven Evropske unije, povprečno pa vsaka milijarda izvoza izven EU podpira več kot 13.000 evropskih služb.

“Evropska trgovinska politika pokriva trgovanje z izdelki in storitvami, neposredne tuje investicije, komercialne vidike osebne lastnine (npr. patente) in javno naročanje. Sestavljena je iz treh glavnih elementov: trgovinski sporazumi s tretjimi državami, s katerimi odpiramo nove trge in ustvarjamo priložnosti za evropska podjetja, trgovinska pravila, s katerimi evropske proizvajalce ščitimo pred nepošteno konkurenco in članstvo EU v Svetovni trgovinski organizaciji, ki predpisuje mednarodna trgovinska pravila.

Posamične države so prav tako članice organizacije, vendar pa se Evropska komisija v njej pogaja v skupnem imenu. EU s tretjimi državami izpogaja trgovinske sporazume, s katerimi si zagotovi ugodnejše pogoje trgovanja in nove poslovne priložnosti, zmanjšuje ovire pri poslovanju ter zaščiti evropske izdelke in storitve pred ponaredki in nepoštenimi poslovnimi praksami,” so zapisali v sporočilu za javnost Parlamenta EU. 

Dodali so še, da so neposredne tuje naložbe v Evropo prav tako regulirane, saj bi lahko predstavljale varnostno tveganje, a šele od letošnjega februarja. Tedaj je Evropski parlament sprejel mehanizem za obvezno varnostno preverjanje velikih naložb tretjih držav v strateško pomembne panoge, s katerim lahko preprečimo naložbe, ki škodujejo evropskim strateškim interesom. Sicer je Evropska unija tudi zagovornica Svetovne trgovinske organizacije in je odigrala ključno vlogo pri vzpostavljanju svetovnih trgovinskih pravil.

Tudi v tem segmentu skupen evropski nastop, 500-milijonski trg in kupna moč prebivalcev EU, zagotavlja mnogo večjo moč in vpliv, kot bi jo sicer lahko imele posamične države članice skupnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.