Naslovnica Gospodarstvo Evropska komisija s svežim poročilom in novo agendo za inovacije

Evropska komisija s svežim poročilom in novo agendo za inovacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je v zadnjih dneh objavila poročilo o uspešnosti na področju znanosti, raziskav in inovacij (SRIP), potem pa je sprejela še novo evropsko inovacijsko agendo.
Evropska komisija s svežim poročilom in novo agendo za inovacije

Zaradi izbruha pandemije Covida 19 so se povečala vlaganja v zdravstvene inovacije (foto: Bicanski/pixnio.com)

Komisija EU je ta teden objavila poročilo o stopnji uspešnosti EU na področju znanosti, raziskav in inovacij (SRIP) za letošnje leto. V tem poročilu je bilo analizirano, kako uspešna je EU na področju inovacij v globalnem merilu. Poudarjeno pa je bilo, da bi se Evropa morala po vsem videnem glede pandemije Covida in dogajanja v Ukrajini še bolj posvetiti učinkovitemu odzivu na podobne večje krize.

Poročilo pravi, da čeprav v EU živi le 6 % svetovnega prebivalstva, EU predstavlja približno 18 % svetovnih naložb v raziskave in razvoj (ter 21 % največkrat citiranih znanstvenih objav na svetu). »Kar zadeva tehnološke rezultate, je s 23 % vseh patentnih prijav vodilna v svetu na področju podnebja. EU pomembno prispeva tudi na drugih področjih, kot sta biogospodarstvo (23 %) in zdravje (17 %).

Vendar se pomembnost njene vloge v svetovnem merilu zmanjšuje, saj so glavne trgovinske partnerice EU v zadnjih letih hitreje izboljševale svojo uspešnost na področju inovacij,« ugotavljajo  na Komisiji EU. Podatki kažejo, da so v EU so največji vlagatelji v raziskave in razvoj v zdravstvu in storitvah IKT med letoma 2019 in 2020 povečali svoje naložbe v raziskave in razvoj (na 10,3 % oziroma 7,2 %).

Po drugi strani pa so največji vlagatelji v drugih sektorjih med pandemijo zmanjšali svoje naložbe v raziskave in razvoj, na primer ponudniki s področja IKT (–3,6 %), kemikalij (–3,7 %), avtomobilske industrije (–7,2 %) in vesoljske industrije (–22,6 %). Zatem je Komisija EU sprejela novo evropsko inovacijsko agendo, s katero želi Evropo postaviti v ospredje novega vala tehnoloških inovacij in zagonskih podjetij.

»Cilj agende je podpreti razvoj novih tehnologij za reševanje najbolj perečih družbenih izzivov ter njihovo trženje. Z novo evropsko inovacijsko agendo želi EU ustvariti pogoje za uspevanje najboljših talentov, ki bodo svoje projekte razvijali v sodelovanju z najboljšimi inovativnimi podjetji,« so še dodali s Komisije. Agenda govori o dostopu do financiranja, o inovacijam prilagojenem regulatornem okvirju, o podpori zagonskim podjetjem, privabljanju tehnoloških talentov v EU…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.