Naslovnica Svet & EU Evropejce najbolj skrbijo priseljevanje in podnebne spremembe

Evropejce najbolj skrbijo priseljevanje in podnebne spremembe

Avtor: Spletno Uredništvo

Delovne aktivnosti, ki so bile prekinjene zaradi poletnih počitnic, se še v večini političnih struktur EU še niso ponovno začele odvijati, a so bili pravkar objavljeni podatki Eurobarometra. Po njih je zaupanje v EU po Evropi najvišje v zadnjih petih letih, Evropejce pa najbolj skrbijo migracije in podnebne spremembe. 

Standardna raziskava Eurobarometer je potekala v obliki osebnih intervjujev med 7. junijem in 1. julijem 2019 v 28 državah članicah EU in državah kandidatkah, opravljenih pa je bilo kar 27.464 intervjujev (foto: bozziniclaudio/pixabay.com)

 

Z Evropske komisije so oznanili, da v zadnjem junijskem Eurobarometru kljub recentnemu zmanjšanju za 6 odstotnih točk (od jeseni 2018) migracije ostajajo prvi vzrok zaskrbljenosti prebivalstva na ravni EU – navaja ga 34 % anketirancev. Na drugo mesto med evropskimi vzroki za skrb pa so se tokrat prebile podnebne spremembe (+6 odstotnih točk od jeseni 2018), kar ni presenetljivo.

Po letošnjem ekstremnem poletju se v naslednjem Eurobarometru ponebnim spremembam skoraj zagotovo obeta še višji odstotek. Tudi 53 % Slovencev kot trenutno največjo težavo za EU vidi priseljevanje (povprečja v EU je 34%). Z 20% sledi terorizem, čeprav doslej na srečo Slovenija ni bila tarča napadov (povprečje v EU 18%). Šele na tretjem mestu so s 17% podnebne spremembe (povprečje EU 28%). Kot prvo težavo na nacionalni ravni 47% Slovencev izpostavljajo zdravje in socialno varnost (EU 21%). 

Sicer pa je v Sloveniji Evropski skupnosti spomladi zaupalo 45% državljanov, kar je 8% več od lani in 1% nad povprečjem EU. “Polovica vprašanih EU ne zaupa, kar je 6% manj kot lani, a še vedno nad evropskim povprečjem (46%). Nacionalni vladi zaupa 35% vprašanih, parlamentu pa 31%. Evropsko unijo kot pozitivno dojema 44% Slovencev, kar je v primerjavi z lansko jesenjo 6% več. Za Slovence sta največji pridobitvi EU svoboda gibanja (89%) in evro (88%), oboje nad evropskim povprečjem,” so sporočili s Komisije.

Po zadnjih podatkih je povprečna skupna stopnja zaupanja Evropejcev v EU najvišja po letu 2014. Večina prebivalstva držav EU je optimistična glede prihodnosti EU (61 %, +3 odstotne točke)in trenutno je 55 % Evropejcev in Evropejk je zadovoljnih z delovanjem demokracije v EU, kar je prav tako največ od jeseni leta 2004, medtem ko kar 76 % anketirancev podpira enotno valuto euro.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.