Naslovnica Svet & EU EU za popolno prepoved preizkusov na živalih

EU za popolno prepoved preizkusov na živalih

Avtor: Spletno Uredništvo

Poslanci parlamenta Evropske unije imajo ta teden veliko dela. Že danes so obravnavali širitev schengenskega območja, popolno globalno prepoved opravljanja poizkusov na živalih in govorili o lastni proizvodnji elektrike. V naslednjih dneh se bodo posvetili še nekaterim drugim temam, ki so prav tako pomemben za državljane EU.

zajček testni 2

Mnogi v EU si želijo, da bi poskusni kunci postali preteklost (foto: understandinganimalresearch.org.uk)

 

Člani odbora za energijo v Perlamentu EU so danes glasovali o štirih zakonodajnih predlogih o okolju prijazni proizvodnji elektrike. Med drugim želi EU olajšati državljanom lastno proizvodnjo in hrambo energije. Odbor za okolje pa je danes glasoval o resoluciji, v kateri se Parlament zavzema za globalno prepoved testiranja na živalih. V 80 odstotkih držav v svetu je namreč preizkušanje izdelkov na živalih še vedno dovoljeno.

Poleg tega je v odboru za državljanske svoboščine danes potekala predstavitev mnenj o delovanju schengenskega območja brez notranjih meja in njegove morebitne širitve na Bolgarijo, Romunijo in Hrvaško. V četrtek bo Parlament gostil letno srečanje županov EU, govora pa bo tudi o ukrepih za soočanje s podnebnimi spremembami, so napovedali na spletnem mestu europarl.europa.eu.

Odbor za gospodarske zadeve bo jutri podal svoje mnenje o predlogu za vzpostavitev skupne konsolidirane davčne osnove za podjetja (CCCTB) v EU. V luči razkritij o izogibanju davkov se je za to rešitev že leta 2016 zavzel preiskovalni odbor za davčne utaje (TAXE II).Sredi tedna bosta v odboru za proračun potekala najprej razprava, nato pa še glasovanje o dolgoročnem finančnem okviru EU za obdobje po letu 2020.

V petek bodo o tem govorili tudi voditelji EU na neformalnem vrhu v Bruslju. Evropski parlamentarni teden bo tako kot vsako leto posvečen usklajevanju gospodarskih politik držav EU, parlamentarci iz držav članic in Parlamenta pa bodo razpravljali tudi o davčni politiki in bančni uniji.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.