Naslovnica Gospodarstvo Enakopravnost za vse potrošnike evropskih dežel!

Enakopravnost za vse potrošnike evropskih dežel!

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so spomnili, da je 3. decembra glede čezmejnih nakupov blaga in storitev stopila v veljavo Uredba (EU) 2018/302. Slednja govori o  ukinjanju neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu EU. Za prijave neupravičenih diskriminacij bo skrbel Evropski potrošniški center Slovenija.

 

Slovenska potrošnica je pred dnevi v italijanski spletni trgovini želela naročiti hlače, ki so stale 86 evrov. Med izpolnjevanjem naročil pa je cena poskočila na kar 164 evrov, s tem da poštnina še ni bila vključena. Na to je opozorila podjetje, kjer so ji odgovorili, da se cene za različne trge pač razlikujejo. Toda na EPC so potrdili, da gre po novem za neupravičeno diskriminacijo (foto: Elaine Smith/Flickr.com) 

 

Uredba (EU) 2018/302 v primerih, ko za to ni objektivno upravičenih razlogov, podjetjem nalaga obveznost, v skladu s katero tujim strankam ne smejo onemogočiti dostopa do enakih ponudb in njihovo koriščenje pod enakimi pogoji, kot domačim, lokalnim strankam. Za potrošnika to v praksi pomeni, da prodajalec ne sme s tehnološkimi ukrepi ali drugače blokirati ali omejevati dostopa potrošniku do svoje spletne strani iz razlogov, povezanih s potrošnikovim državljanstvom, krajem prebivališča ali krajem sedeža podjetja (kadar gre za podjetje, ki kupuje za svojo uporabo).

Prav tako ne sme preusmeriti potrošnika z ene različice spletne strani na drugo brez njegovega izrecnega soglasja. Prodajalec ne sme niti uporabljati drugačnih splošnih pogojev za dostop do blaga ali storitev, ko želi potrošnik kupiti blago brez dostave zunaj območja na katerem prodajalec izvaja storitve in niti pridobiti dostop do elektronsko opravljene storitve (npr. storitve v oblaku, skladiščenja podatkov ali spletnega gostovanja) ali pa rezervirati storitve, ki jih prejme v državi, kjer deluje prodajalec (npr. v primeru hotelskih nastanitev, športnih prireditev, najema vozila, vstopnic za koncerte, glasbene festivale ali zabaviščne parke, ipd.).

Prepovedana je vsaka diskriminacija potrošnikov v zvezi z načini plačila. To pomeni, da na primer nemški prodajalec, ki za nakupe na svoji spletni strani sprejema določeno blagovno znamko kreditne kartice in neposredna bančna nakazila, ne sme zavrniti plačila, izvedenega s kreditno kartico iste blagovne znamke, izdane v Sloveniji in nakazila prek slovenske banke. Ko se bo uredba prenesla v slovensko zakonodajo, bo Evropski potrošniški center Slovenija nudil praktično pomoč potrošnikom, ki bi naleteli na tovrstno diskriminacijo.

“V prvi vrsti to pomeni pojasnjevanje pravic potrošnikom in pomoč pri reševanju sporov s prodajalcem, ki ima sedež v drugi državi članici. V primeru da to ne bo zadostovalo, bo potrošnikom pojasnil druge možnosti za rešitev spora in jih usmeril na pristojne nadzorne organe. V zadnjih dneh smo na EPC že prejeli več vprašanj in pritožb potrošnikov, ker naj bi tuji spletni prodajalci kršili njihovo pravico do enake obravnave.

Pri tem ugotavljamo, da v zvezi z uporabo Uredbe prihaja do nepravilnih razlag in s tem do napačnih pričakovanj potrošnikov, predvsem v zvezi z dostavo izdelkov v Slovenijo. Zato bi radi pojasnili, da nova zakonodaja prodajalcem ne nalaga, da bi morali zagotavljati storitve čezmejne dostave blaga – odločitev prodajalca o tem, ali bo ponujal čezmejno dostavo potrošnikom v nekaterih ali v vseh državah članicah namreč še naprej ostaja predmet njegove svobodne poslovne izbire.

Če prodajalec zagotavlja možnost čezmejne dostave, potem mora biti to navedeno v njegovih splošnih pogojih poslovanja, pri čemer mora biti skupna cena dostave, ki se lahko od države do države razlikuje, potrošniku jasna pred sklenitvijo pogodbe – tako določa že direktiva o pravicah potrošnikov do pred-pogodbenih informacij. Uredba tudi ne nalaga obveznosti glede plačilnih sredstev,” so sporočilo EPC zapisali na spletnem mestu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Prodajalci se torej lahko odločijo, katera plačilna sredstva bodo sprejeli ter v kateri valuti se izvede plačilo. Prepovedana pa je npr. zavrnitev kreditne kartice samo zato, ker je izdana v drugi državi članici, čeprav gre za blagovno znamko, ki jo prodajalec sicer sprejema kot plačilno sredstvo. Novi predpis prav tako ne ureja cen, akcij ali popustov. Prodajalci lahko še naprej svobodno določajo različne cene, na primer na spletiščih, usmerjenih v različne skupine strank.

Vendar pa morajo biti spletne strani dostopne vsem strankam EU, v zgoraj navedenih primerih pa morajo imeti vsi potrošniki v EU možnost, da kupijo blago ali storitve pod enakimi pogoji kot državljani države članice prodajalca. Zaenkrat so iz področja uporabe te uredbe izvzete storitve, povezane z avtorsko zaščitenimi vsebinami ali deli v nematerialni obliki, kot so storitve pretočnega predvajanja glasbe in e-knjige.

Komisija bo po dveh letih veljavnosti Uredbe pripravila oceno učinka novih pravil za notranji trg, ki bo vključevala morebitno razširitev uporabe novih pravil tudi na to področje. Izvzeta so tudi področja transporta, finančnih storitev in avdiovizualnih storitev, kot so prenosi športnih dogodkov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.