Naslovnica Gospodarstvo Dva razpisa iz projekta HIA za slovenska podjetja

Dva razpisa iz projekta HIA za slovenska podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so opozorili na dva nova evropska razpisa iz niza HIA (High Impact Action). Prvi je namenjen ponudnikom storitev z referencami na področju Industrije 4.0, drugi pa malim in srednjim podjetjem.

Dva razpisa iz projekta HIA za slovenska podjetja

Razpis za ponudnike storitev je bil podaljšan do 5. decembra, razpis za MSP pa do 15. decembra (foto: pxhere.com)

Projekt HIA je financiran s strani Komisije EU, ob pomoči SRIP ToP in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pa ga koordinira center TECOS. Prvi razpis je namenjen za ponudnikom storitev, k prijavi pa vabijo vsa podjetja z referencami na področju Industrije 4.0. Sicer je ‘High Impact Action’ (HIA) projekt, ki temelji na pilotiranju ‘transformativnega mehanizma’.

»Ta se osredotoča na razvoj fizične in virtualne platforme za demonstracijo in vodenje modularnih ter rekonfigurabilnih proizvodnih celic iz različnih panog. V svoji končni verziji bo ta zbirala vso opremo, vire, strokovno znanje ter ljudi iz širokega kroga organizacij (raziskovalne in tehnološke organizacije, centri odličnosti, MSP, itd.), ki so specializirani za razvoj in uvajanje rešitev na področju Industrije 4.0,« so pojasnili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

Drugi razpis, ki je bil pravkar objavljen, pa se nanaša na mala in srednja podjetja (MSP). Tu k sodelovanju pozivajo podjetja, ki bi v okviru projekta s pomočjo vavčerjev v vrednosti 50.000 evrov želela nadgraditi svojo proizvodno celico. To je sicer zadnji od skupno treh razpisov projekta HIA, podelili pa naj bi le pet vavčerjev.

»MSP bodo lahko dodeljene vavčerje porabili za plačilo storitev prijavljenim PS za nadgradnjo njihovih proizvodnih celic, tako da bodo te učinkovitejše, rekonifgurabilne, povezljive in modularne. Namen tega je, da se na podlagi posameznih primerov nadgradnje celic izlušči specifikacije za fizično platformo oziroma demo tovarno prihodnosti,« so zaključili na MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.