Naslovnica Šport Državno planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022

Državno planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022

Avtor: Spletno Uredništvo
Tekmovanja v orientaciji v gorskem svetu so pri nas vse bolj priljubljena. Letošnje državno planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) Savinjska 2022 bo na območje občin Tabor in Prebold 21. in 22. maja 2022 privabilo 175 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki so se na veliki finale prebili prek uvrstitev v eni od petih slovenskih področnih lig.
Državno planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022

Ključni so kompas, zemljevid in seveda tudi možgani (foto: FB PZS)

Mladinska komisija PZS in planinska društva Savinjske orientacijske lige bodo v soboto in nedeljo (21. in 22. maja) na območje občin Tabor in Prebold izpeljala letošnje Državno planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT) Savinjska 2022. Na SPOT bo nastopilo najboljših 44 ekip iz posameznih področnih lig – Podravske lige, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške liga in lige Smrekovec.

»Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 65-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS,« pravijo na PZS.

Od drugih orientacijskih preizkušenj pa se te preizkušnje razlikujejo v tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč ter druge vsebine planinske šole. Za naslove državnih prvakov v planinski orientaciji se bo letos s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo 175 tekmovalcev iz vse Slovenije, ki bodo razdeljeni v 6 starostnih kategorij.

»Tekmovanje se bo za kategorije C in D začelo v soboto, 21. maja, ob 8.30 pred Domom krajanov Tabor, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 22. maja, saj bo na prizorišču vseh 44 ekip. Pri Domu krajanov Tabor bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E in F, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C in D po zgodnjem startu takrat že na progi,« so pojasnili s PZS.

Tudi cilj bo pred Domom krajanov Tabor, kjer bo okrog 16. ure na sporedu še svečani zaključek s podelitvijo priznanj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.