Naslovnica Kronika Družba Meta se je spet znašla v preiskavi EU

Družba Meta se je spet znašla v preiskavi EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pričela nove postopek preverjanja, ali je družba Meta, ponudnik Facebooka in Instagrama, prekršila Akt o digitalnih storitvah. Ta akt zahteva, da največje platforme zmanjšajo možnosti glede objave dezinformacij, vplivanja na rezultate volitev, kibernetskega nasilja nad ženskami in objav škodljivih vsebin za mladoletnike na spletu. Družba Meta pa se je od leta 2018 do danes znašla že v celi vrsti postopkov in ima očitno težave s spoštovanjem pravil EU…
Družba Meta se je spet znašla v preiskavi EU

Simbolični prikaz logotipa blagovne znamke Facebook, za katero stoji družba Meta (foto: europarl.europa.eu)

Mesec dni pred evropskimi volitvami je spletni velikan Meta spet v preiskavi organov EU. Od leta 2018, ko je izbruhnil škandal ‘Facebook-Cambridge Analytica’, se težave za podjetja milijonarja Marca Zuckenberga kar vrstijo. EU je namreč prav zaradi tega škandala, ko so zlorabili podatke 87 milijonov ljudi,  spremenila zakonodajo, uvedla precej večji nadzor nad spletnimi objavami in se poskusila zaščititi pred zunanjimi interferencami v evropske volilne procese.

Potem, ko je februarja letos začel dokončno veljati nov ‘Akt o digitalnih storitvah EU’ in morajo večje spletne družbe oddajati redna poročila organom EU, se je družba Meta ponovno znašla v preiskavi. Zadnje domnevne kršitve zajemajo politike in prakse družbe s področij zavajajočega oglaševanja, objav političnih vsebin ter ne-delovanja učinkovitega orodja tretje osebe za državljansko razpravo in spremljanje bližnjih Evropskih volitev v realnem času.

»Poleg tega Evropska komisija sumi, da mehanizem za označevanje nezakonitih vsebin o storitvah (‘objava in ukrepanje’) ter pravna sredstva za uporabnike in notranji mehanizmi pritožb niso skladni z zahtevami ‘Akta o digitalnih storitvah EU’ ter da obstajajo pomanjkljivosti pri zagotavljanju dostopa raziskovalcev do javno dostopnih podatkov s strani družbe Meta,« so pojasnili s Komisije EU.

Dodali so še, da pričetek postopka temelji na predhodni analizi ‘Poročila o oceni tveganja’, ki ga je družba Meta poslala septembra 2023, odgovorih družbe Meta na uradne zahteve Komisije EU za informacije (o nezakonitih vsebinah in dezinformacijah, dostopu do podatkov, naročnini na politiko ‘neadsa’ in generativni umetni inteligenci), javno dostopnih poročilih in analizi Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.