Naslovnica Slovenija Končno je bil ustanovljen tudi Regijski park Pohorje

Končno je bil ustanovljen tudi Regijski park Pohorje

Avtor: Spletno Uredništvo
Tik pred letošnjimi prvomajski prazniki, ko mineva 20 let od vstopa Slovenije v EU, je bil ustanovljen Regijski park Pohorje. Ustanovitev pomeni dokončno zavarovanje večjega območja, ki ima specifične naravne značilnosti. Sicer so se prve ideje o varovanih območjih na Pohorju rodile že pred dobrim stoletjem, sedaj realizirana pobuda županov šestih lokalnih občin za zavarovanje oblikovanje novega Regijskega parka je stara ‘samo’ 7 let.
Končno je bil ustanovljen tudi Regijski park Pohorje

Zimska pravljica na Pohorju (foto: Iztok Medja/IPPR)

Kot so pojasnili z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) so ustanovitelji Regijskega parka Pohorje Vlada Republike Slovenije ter občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica. Ker gre za soustanoviteljstvo pri varovanju posebnega območja, so morali akte poleg Vlade RS sprejeti tudi občinski sveti vseh udeleženih lokalnih skupnosti.

»Območje zavarovanja predstavlja del Pohorja v velikosti 52 kvadratnih kilometrov, za katerega je značilna izredna naravna ohranjenost, krajinska pestrost ter pogosti in izjemni naravni pojavi. Območje je z naravovarstvenega vidika izjemno pomembno. Zavarovano območje je priložnost za okrepljeno sodelovanje javnih služb z različnih področij z občinami in lokalnim prebivalstvom,« so komentirali z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP).

Gre namreč za ravnotežje med varstvom narave in ekonomskim razvojem celotne zavarovane lokacije, za večanje podjetniških priložnosti in za istočasen dvig kakovosti bivanja za prebivalce na širšem območju novega parka. Na območju Regijskega parka Pohorje ne bo moč izvajati nobenih dejavnosti, ki bi kakorkoli ogrožale krajino in vodne vire, gozd pa se bo, enako kot do sedaj, ohranjal in urejal z gozdnogospodarskimi načrti.

Sicer so prve ideje o varovanju območij na Pohorju stare preko 100 let, prvo območje je bilo potem zavarovano leta 1967, največ območij (predvsem gozdnih rezervatov in barjanskih površin), pa je bilo nato zavarovanih prek občinskih odlokov v 80. letih prejšnjega stoletja. Leta 2017 je sledila pobuda županov šestih občin za zavarovanje Pohorja in oblikovanje novega Regijskega parka, za kar je bilo torej potrebnih kar 7 let…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.