Naslovnica Svet & EU EU bo Libanonu namenila kar milijardo evrov pomoči

EU bo Libanonu namenila kar milijardo evrov pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obiskala Libanon, kjer je napovedala, da bo EU tej državi do leta 2027 namenila ogromno finančno pomoč. Njena vrednost bo namreč dosegla  okroglo milijardo evrov.
EU bo Libanonu namenila kar milijardo evrov pomoči

Z leve proti desni predsednik Cipra, predsednik Libanona in predsednica Komisije EU (foto: FB Najib Mikati)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v spremstvu predsednika Republike Ciper Nikosa Christodoulidesa obiskala Libanon, kjer se je srečala s predsednikom libanonske vlade Najibom Mikatijem. Govora je bilo predvsem o trenutnih razmerah v Libanonu na področjih gospodarstva, humanitarne pomoči in varnosti – v luči dogajanja v Palestini in v sosednjem Izraelu.

»Moj obisk je dokaz podpore EU Libanonu in njegovim ljudem. To je bilo tudi jasno sporočilo evropskih voditeljev na našem zadnjem vrhu, ki so se zavezali, da bodo državi zagotovili močno finančno podporo glede na velike izzive, s katerimi se sooča. Ena milijarda evrov do leta 2027 bo zagotovila prepotrebno pomoč ljudem v Libanonu in prispevala k njegovi varnosti in stabilnosti,« je povedala predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Ta podpora EU bo namenjena financiranju delovanja libanonske države in bo šla predvsem za osnovne storitve, kot so izobraževanje, socialna zaščita in zdravstvo ter omogočila nujne gospodarske, finančne in bančne reforme. Zagotovljena pa bo tudi podpora libanonskim oboroženim silam ter neimenovanim drugim varnostnim silam z opremo in usposabljanjem za upravljanje meja in za boj proti tihotapljenju.

Libanon se trenutno ubada s palestinskimi begunci (prvi so se tam zatekli že leta 1948), s sirskimi begunci in z notranje razseljenimi osebami, ki so prav tako morale zapustiti svoje domove zaradi vojaških spopadov med libanonskimi frakcijami v preteklosti. Poleg tega je Libanon država, kjer se prek meje s Sirijo v državo tihotapijo ljudje,  mamila pa čet libanonsko mejo s Sirijo zelo verjetno potujejo v obe smeri.

S Komisije EU so še spomnili, da je od leta 2011 do letos podpora EU Libanonu obsegala več kot 3 milijarde evrov, vključno z 2,6 milijarde evrov za sirske begunce in gostiteljske skupnosti v tej državi. V izjavi za javnost Komisije EU pa niso niti omenili, da libanonska šiitska milica Hezbolah, ki nadzira vsaj tretjino Libanona, s svojih položajev na jugu države še naprej napada sosednji Izrael (ker slednji še naprej nadaljuje svojo invazijo na Gazo).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.