Naslovnica Gospodarstvo Drugi razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Drugi razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker na prvem razpisu niso bila porabljena vsa sredstva, je Ministrstvo za infrastrukturo danes objavilo nov razpis za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom. Cilj razpisa ostaja večja povezljivost Brnika s svetom, odprt pa bo do konca julija.
Drugi razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Prizor z letališča na Brniku (foto: FB Ljubljana Airport/Fraport Slovenija)

Že marca letos je bil predstavljen ‘Program za večjo letalsko povezljivost v Republiki Sloveniji’. Slednji je bil pripravljen v sklopu ‘Zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti’. Šlo je za 10 letalskih linij, ki naj bi bile subvencionirane s strani države in sicer je šlo za lete do Dunaja, Bruslja, Kopenhagna, Aten, Helsinkov, Madrida, Amsterdama, Prage, Berlina in Skopja.

Ta finančna pomoč je bila predvidena za začetek obratovanja novih letalskih prog ter za prevoze potnikov na letališča na ozemlju RS Slovenije ali z njih in sicer do drugih letališč v skupnem evropskem zračnem prostoru. Letalske linije so bile izbrane načrtno, saj je vsaka od lokacij predstavlja izhodiščno točko za nadaljevanja potovanja v širšo regijo oz. vozlišče za pot na drugi kontinent. Sedaj pa je Ministrstvo za infrastrukturo(MZI) pripravilo nov razpis.

»Na podlagi vlog za dodelitev pomoči, ki so bile predložene v prvem roku za vložitev vlog aprila letos, je ministrstvo v začetku junija izbralo upravičenca do pomoči in posledično ugotovilo, da v prvem roku niso bila dodeljena vsa predvidena sredstva. Glede na navedeno ministrstvo poziva letalske prevoznike k predložitvi vlog v drugem roku za vložitev vlog v letu 2023, ki bo začel teči naslednji dan po objavi javnega razpisa,« so sporočili z MZI.

Razpis je bil danes objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, Uradnem listu EU in na državnem portalu javnih naročil, skupaj z najpogostejšimi vprašanji in odgovori, vloge za dodelitev pomoči pa bodo zbirali do izteka 31. julija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.