Naslovnica Šport Don Marquez De Texas gre po sedmo zaporedno zmago

Don Marquez De Texas gre po sedmo zaporedno zmago

Avtor: Spletno Uredništvo

V teksasškem mestu Austin bo v nedeljo na vrsti tretja dirka sezone 2019 svetovenga prvenstva v motociklizmu. Prvi favorit za končno zmago je seveda Marc Marquez, ki je v zadnjih šestih letih vedno zmagal na tem dirkališču.

  

Valentino Rossi je še vedno v vrhu, toda premagati Marca Marqueza v Texasu je tudi za ostale voznike praktično nemogoče (foto: Yamaha Racing) 

 

Šestkrat zapred zmagati na istem dirkališču je dosežek, ki lahko uspe le vrhunskim dirkačem, ali celo le najboljšemu med njimi. O velikanski premoči Marca Marqeza na Veliki nagradi Amerik v Teksasu priča tudi podatek, da je bil Španec vseh šestkrat najhitrejši že na kvalifikacijah, potem pa se je s prvega startnega položaja vsakič odpeljal po zmago. In ker nič ne kaže, da bi bilo letos lahko drugače, bi ga lahko španska kraljeva družina mirno proglasila vsaj za častnega grofa svojega nekdanjega ozemlja.  

Vse od osamosvojitve Mehike od Šanije leta 1821 na ozemlju nekdanjega španskega podkraljestva Nove Španije, kamor sodi tudi Austin, nikoli ni plapolalo toliko rdečerumenih zastav, kot ob zmagah Marqueza. In po šestih letih prvih mest se letos obeta nekaj podobnega. Čeprav Valentino Rossi trdi, da mu je ta ameriška steza všeč, je njegova Yamaha enostavno preslabotna, da bi se na tej stezi resno kosala s Hondo s št. 93.

Edina možnost za Italijana je ta, da bi bilo nekaj tako narobe z gumami Španca, da slednji ne bi mogel voziti na vso moč. Bolj realno se zdi, da bi bil največji konkurent Marca drugi Italijan – Andrea Dovozioso. Na zadnji dirki v Katarju je imel tudi on težave s porabo gum, vendar je Ducatijev motor zagotovo močnejši od Yamahe in s pravimi nastavitvami bi lahko tokrat resno zapretil vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva.

V boj za stopničke naj bi se v nedeljo spustili še drugi Ducatijev voznik Danilo Petrucci, Cal Cructlow s svojo Hondo, Suzukijev Alex Rins in lani v Austinu drugi Maveric Vinales. Voznik druge tovarniške Yamahe letos vseskozi blesti na treningih in kvalifikacijah, toda na dan dirke se njegove optimistične napovedi vedno razblinijo takoj po startu. Sicer pa bo vse jasno v nedeljo zvečer, ko se bo dirka v razredu Moto GP v Austinu začela ob 21. uri po slovenskem času.          

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.