Naslovnica Gospodarstvo Dobro jutro OZS, ali Slovenija ni vedno pravna in socialna država

Dobro jutro OZS, ali Slovenija ni vedno pravna in socialna država

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija naj bi bila pravna in socialna država, kar je tudi zapisano v 2. členu Ustave RS. Vendar pa to ne drži prav v celoti, saj posamezni nižji zakonski akti niso vedno usklajeni z Ustavo. Na to že od prvih let po osamosvojitvi opozarjajo samostojni podjetniki, katerim je država naložila številne obveznosti, medtem ko se Obrtno-podjetnška zbornica s svojimi aktivnostmi vse do danes ni ravno izkazala. Plačevanju polnih prispevkov se namreč ne da izogniti, niti če človek resno zboli.
 
kovač Zakon pravi, da mora zasebnik v ‘pravni in socialni državi RS’ konec meseca plačati polne prispevke, tudi če je bil večji del časa nezmožen za delo, pa tudi, da mora vsak mesec ‘roditi’ denar za plačilo prispevkov, čeprav mu na primer stranke še niso plačale za opravljene storitve (foto: pixinio.com)   
 
 
Malo gospodarstvo vsak mesec s pravočasnim plačevanjem prispevkov lepo polni državno blagajno. In če nekdo prispevkov ne plača, ga hitro čakajo opomini, kazni in rubeži. Tudi, če na primer samostojni podjetnik resno zboli in ni zmožen delati, mora na koncu meseca vseeno plačati iste prispevke. Toliko o pravni in socialni državi Sloveniji in o enakosti pred zakonom.
 
Da bi to nespoštovanje 2. člena ustave RS odpravili, bi moralo panožno združenje, kot je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) že zdavnaj sprožiti proteste in prisiliti državne organe, da začenjo spoštovati ustavo. A so se v OZS oglasili šele potem, ko so drugi opozorili na povsem enak problem, ki ga imajo tudi samozaposleni v kulturi in samostojni novinarji.              
 
“V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) sicer pozdravljamo prizadevanja Levice, da se samozaposlenim v kulturi omogoči bolniško nadomestilo od četrtega dneva bolezni dalje, vendar pa ob tem poudarjamo, da se tudi samozaposlenim v obrti in podjetništvu zagotovi enake pravice na področju zdravstvene in socialne varnosti. Enake pravice, kot jih Levica zahteva za samozaposlene v kulturi, naj veljajo tudi za številne samozaposlene osebe v obrti in podjetništvu.
 
Po sedanji ureditvi je samozaposlen obrtnik ali podjetnik, ki zboli, 30 delovnih dni dobesedno prepuščen sam sebi. V praksi to pomeni skoraj mesec in pol neplačane bolniške! Ker pa je zaradi bolezni v tem času nezmožen za delo, tudi nima nobenih prihodkov, a mora kljub temu državi plačati vse prispevke. 
V tem času torej obrtnik od države ne dobi ničesar, niti nima zaposlenih, ki bi lahko v času njegove bolezni opravili posel.
 
Zato so mnogi samozaposleni obrtniki in podjetniki primorani bolni delati, da lahko plačajo prispevke državi,« so izjavili pri OZS tudi prek njenega predsednika Branka Meha. “Sedanja ureditev za številne samozaposlene obrtnike in podjetnike predstavlja hudo finančno breme in osebno stisko, zato bi morali čim prej to področje urediti za vse. Vsi samozaposleni si namreč zaslužijo zdravstveno in socialno varnost,” so še zapisali v sporočilu za javnost pri OZS. 
 
Vse lepo in prav, toda kje so bili pri OZS doslej? Kaj so počeli od 25. junija 1991, ko je bila sprejeta sedanja ustava, pa do danes? Ali po drugi strani v Sloveniji tudi ni nobenega pravnika, ki bi javno opozoril zakonodajalce na neskladnja med 2. členom Ustave RS in obstoječimi finančnimi predpisi? 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.