Naslovnica Gospodarstvo Delegacija Evropske banke za obnovo in razvoj prvič v Sloveniji

Delegacija Evropske banke za obnovo in razvoj prvič v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za finance je gostilo pomembno srečanje s predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj. Delegacija banke je predstavila novi osnutek strategije za Slovenijo, ki naj bi bila konec julija sprejeta na zasedanju odbora direktorjev, drugi del sestanka pa je bil namenjen letnemu zasedanju, ki bo že prihodnji teden potekalo v Armeniji.
Delegacija Evropske banke za obnovo in razvoj prvič v Sloveniji

Prizor s prvega obiska delegacije EBRD v Sloveniji (foto: Ministrstvo za finance RS)

Ministrstvo za finance Republike Slovenije (MF) je gostilo strokovni sestanek, ki je bil pomemben predvsem zato, ker so visoki predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) tam predstavili osnutek svoje strategije za Slovenijo. Nova strategija bo nadgradila obstoječo, predvideva pa okrepljeno dejavnost EBRD na dveh področjih, od katerih je prvo povečanje konkurenčnosti z raznolikim financiranjem, inovacijami in dobrim upravljanjem.

Drugo področje, kjer bo v bodoče delovanje EBRD podobno bolj intenzivno, pa se tiče poti Slovenije v smeri zmanjšanja škodljivih emisij in s tem povezanega zelenega prehoda. Na sestanku pa je bilo govora še predvsem o letnem zasedanju EBRD, ki bo 15. in 16. maja potekalo v Armeniji. Tam se bodo sodelujoči posvetili pripravi novega 5-letnega strateškega in kapitalskega okvira, ki ga bodo guvernerji potrjevali šele prihodnje leto – na naslednjem letnem zasedanju v Londonu.

»Tokrat pa se vodstvo banke na guvernerje obrača s prošnjo za usmeritve, tako glede prioritet banke (zeleno, enakost spolov in enakost možnosti ter upravljanje, podprto z mobilizacijo in digitalizacijo), kot tudi, kako naj banka poveča svojo fleksibilnost v odzivu na neprestane krize, ki nas pretresajo in zagotovi učinkovito delovanje v svojih državah operacij, pa tudi, kako naj poveča svojo prisotnost v zasebnem sektorju,« so glede prihajajočega letnega zasedanja pojasnili z MF.

Dodali pa so tudi informacijo, da je visoka delegacija EBRD med svojim prvim uradnim postankom v Sloveniji obiskala še Tehnološko središče Eles Beričevo, ki z Evropsko banko za obnovo in razvoj tudi poslovno sodeluje.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.