Naslovnica Gospodarstvo Dan slovenske gospodarske diplomacije na sejmu MOS v Celju

Dan slovenske gospodarske diplomacije na sejmu MOS v Celju

Avtor: Spletno Uredništvo
V okviru 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju je bil danes potekal 10. Dan slovenske gospodarske diplomacije. Dogodka so se udeležili tuji veleposlaniki in častni konzuli v Republiki Sloveniji, vrh slovenske in madžarske vlade ter številni predstavniki slovenskih podjetij in institucij.
Direktorji nekaterih prepoznavnih slovenskih podjetij na okrogli mizi v Celju (foto: MZZ RS)

Na 53. Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, kjer je letos partnerska država Madžarska, je danes potekal 10. Dan slovenske gospodarske diplomacije. Zato je ob tej priložnosti potekalo tudi srečanje med najvišjimi predstavniki Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Madžarske. Uvodnim nagovorom politikov je sledila okrogla miza ‘Slovensko gospodarstvo in gospodarska diplomacija v času globalnih gospodarskih sprememb’.

Debato je vodil dr. Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v Ministrstvu za zunanje zadeve RS, sodelovali pa so direktorji slovenskih gospodarskih družb Pipistrel, Duol, Hidria, Lotrič meroslovje in MIK Celje. Vsa ta podjetja so zelo aktivna glede inovacij in hkrati močno prisotna na tujih trgih, govora pa je bilo predvsem o odzivih na podnebne spremembe in pandemijo prav skozi inovacije ter s pomočjo gospodarske diplomacije.

Prisotni podjetniki so pohvalili dosedanjo podporo slovenske gospodarske diplomacije podjetjem pri preboju na tuje trge in izrazili pričakovanja, da se bo podpora še okrepila, predvsem na trgih izven Evrope. Še pred tem so politiki podpisali poseben memorandum. »Podpisan je bil ‘Memorandum o soglasju o pospeševanju stabilizacije, okrevanja in sprave prek humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja v odziv na humanitarne krize in preganjanje verskih manjšin po vsem svetu.’

Plenarno srečanje pa sta gostila predsednika vlad obeh držav Janez Janša in Viktor Orbán,« so še poudarili v skupnem besedilu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstva za zunanje zadeve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.