Naslovnica Šport Dan, ko se je UEFA osramotila

Dan, ko se je UEFA osramotila

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je bil na vrsti žreb parov za spomladanski del nogometne Lige prvakov in ostalih evropskih lig. Vendar pa je med prvim žrebanjem prišlo do amaterske napake, ki je od UEFE nihče ni pričakoval, zato so morali celotno proceduro dve uri kasneje ponoviti. To je razbesnelo veliko ljubiteljev nogometa, krovno evropsko nogometno zvezo pa so nekateri celo obtožili goljufanja oziroma dirigiranja žreba.
Od tako resne organizacije, kot je UEFA, nihče ni pričakoval tako banalne napake (foto: uefa.com)

Danes je bil ob 12. uri sporedu žreb parov za spomladanski del nogometne Lige prvakov, Lige Evropa in Konferenčne lige. Žreb bi prvotno moral biti opravljen drugje, vendar so ga zaradi korona-razmer prestavili kar na sedež Evropske nogometne zveze UEFA v švicarski Nyon. Ker tovrstna žrebanja že vrsto let potekajo brez težav, tudi tokrat nihče ni pričakoval nobenih zapletov. Vendar je prišlo do banalne napake in UEFA se je zato tudi osramotila.

Sredi prvega žrebanja za osmino finala Lige prvakov, pri kateremu je pomagal nekdanji ruski nogometni zvezdnik Andrej Aršavin, so nenadoma ugotovili, da je izvlekel par osmine finala, do katerega po pravilih nikakor ne bi smelo priti. Predpisi namreč določajo, da se v osmini finala Lige prvakov ne moreta pomeriti ne ekipi iz iste države in tudi ne ekipi, ki sta jesenski del tekmovanja opravili v isti skupini.

Aršavin pa je izvlekel par Manchester United : Villlareal, čeprav sta kluba jeseni nastopala v skupini F Lige prvakov. Ko so nato ugotovili, da je bila žogica Manchester Uniteda v napačnem bobnu in da je bil zato žreb neregularen, funkcionarjem UEFA ni preostalo drugega, kot da vso proceduro spet pričnejo od začetka in žreb opravijo še enkrat. Točno to se je približno dve uri kasneje tudi zgodilo.

»Zaradi tehnične težave s programsko opremo zunanjega ponudnika storitev, ki daje navodila uradnim osebam, katere ekipe lahko igrajo med seboj, je pri žrebu 16. finala Lige prvakov UEFA prišlo do materialne napake,« je pojasnila UEFA. Nov žreb pa je razjezil tiste klube in njihove navijače, ki so v drugo dobili na papirju težjega nasprotnika. Prvi med njimi je milanski Inter, ki bo namesto proti Ajaxu moral igrati proti Liverpoolu (pa tudi Liverpoolčani bi najbrž raje igrali proti Salzburgu).

Ker je v današnjem času zaupanje v vse javne ustanove močno upadlo, so se tudi tokrat na družbenih omrežjih oglasili mnogi teoretiki zarot, ki trdijo, da je bil žreb prirejen. To naj bi dokazoval v drugo izžrebani par Manchester United : PSG. Nov spopad klubov Christiana Ronalda in Lionela Messija je namreč zagotovo v  velikem finančnem interesu marsikoga (UEFA, oba kluba, televizije, pokrovitelji).

Zanimanje javnosti za ta par bo tokrat celo še večje kot v bližji preteklosti, ko sta Messi in Ronaldo še branila barve Barcelone in Reala, saj utegneta spomladanski tekmi PSG-ja in Uniteda biti tudi zadnja medsebojna obračuna v karierah največjih zvezdnikov globalnega nogometa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.