Naslovnica Svet & EU Četrta Evropska konferenca mladih za svetlo prihodnost Evrope

Četrta Evropska konferenca mladih za svetlo prihodnost Evrope

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament tudi letos vabi mlade, da se aktivno vključijo v napore za boljšo prihodnost Evrope. To naj bi dosegli tudi prek bienalne Evropske konference mladih (EYE2020), ki bo letos na vrsti zadnje dni meseca maja, potekala pa bo pod sloganom ‘Prihodnost je sedaj’.

Mladi pred poslopjem Parlamenta v Strasbourgu (foto: europarl.europa.eu)

 

Vsaki dve leti se na tisoče mladih z vseh koncev Evrope zbere v Strasbourgu na Evropski konferenci mladih (EYE), kjer govorijo o idejah za prihodnost Evrope. Konferenco običajno obišče okoli 9.000 mladih med 16 in 30 let, z namenom, da bi izmenjali različne poglede o prihodnosti Evropi ter jih tudi predebatirali s poslanci Evropskega parlamenta in z drugimi evropskimi odločevalci.

Letošnja konferenca EYE bo četrta v zgodovini, na sporedu bo 29. in 30. maja 2020 v Strasbourgu, njena osrednja tema pa bo ‘Prihodnost je sedaj’. Program bo izjemno peter, saj bo govora o podnebnih spremembah, migracijah, Brexitu, izobraževanju, tehnologiji in zdravju. S Parlamenta EU zato mlade letos nagovarjajo s tremi vprašanji: »Ste mladi in vas skrbijo podnebne spremembe? Si prizadevate za več priložnosti za mlade? Želite soustvariti Evropo prihodnosti?«

Na letošnji Evropski konferenci mladih bodo prvič pripravili tudi nekatere nove športne aktivnosti in tudi poseben medijski dogodek za mlade novinarje. Najboljše ideje, ki jih bodo mladi izoblikovali na konferenci, bodo kasneje zbrane v posebnem poročilu, ki ga bodo prejeli evroposlanci in o njih razpravljali v pristojnih odborih jeseni 2020 (med tako imenovanimi ‘Youth Hearings’ – zaslišanji mladih).

Prijave za EYE2020 so odprte vse do 29. februarja 2020 (leto 2020 je prestopno leto), prijavijo pa se lahko skupine z najmanj 10 sodelujočimi, starimi med 16 in 30 let. Dogodek bo sicer brezplačen, udeleženci pa si bodo morali sami pokriti stroške transporta, nastanitve in hrane. Lahko pa bodo sodelovali na Instagram foto natečaju o prihodnosti EU, kjer bodo nazadnje izbrali 5 zmagovalcev in jih povabili na konferenco v Strasbourg.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.