Naslovnica Gospodarstvo Brez semen ni kmetijstva

Brez semen ni kmetijstva

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden je bil strojen prvi korak v procesu prenosa lastništva Selekcijsko poskusnega centra (SPC) Ptuj v državno last. Podpisana je bila namreč tripartitne pogodba med začasno družbo Center za avtohtone sorte semen d.o.o., Semenarno Ljubljana in Slovenskim državnim holdingom (SDH). Gre za strateško potezo, ki se tiče pravnega, gospodarskega in naravovarstvenega vidika.
Primarni cilj podržavljanja SPC Ptuj je ohranjanje slovenskih rastlinskih genskih virov (foto: pixinio.com)

Te dni je bila podpisana tripartitna pogodba med začasno družbo Center za avtohtone sorte semen d.o.o., Semenarno Ljubljana in Slovenskim državnim holdingom (SDH). Tako je Center za avtohtone sorte semen prevzel v last premoženje Selekcijsko poskusnega centra (SPC) Ptuj, kar je ključen korak pri podržavljanju te družbe. Gre za zelo pomembno državno strateško potezo, saj se tiče pravnega, gospodarskega in naravovarstvenega vidika.

Cilji podržavljanja SPC so namreč ohranitev rastlinskih genskih virov v slovenski lasti, zaščita slovenskega semenarstva in ohranjanje avtohtonih sort, pa tudi izboljšanje lokalne samooskrbe in povečanje prehranske varnosti. Sicer je akt o ustanovitvi začasne družbe Center za avtohtone sorte semen d. o. o. na pričetku meseca sprejel SDH na podlagi sklepa Vlade RS, družba pa je bila uradno registrirana 14. decembra.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bo že v kratkem določilo primernega strokovno usposobljenega upravljavca novega stvarnega premoženja države, pripravilo bo tudi ustrezne pravne podlage za prenos delavcev iz začasne namenske družbe na Kmetijski inštitut Slovenije, ki je bil evidentiran kot najustreznejši upravljalec semenarstva in ohranjanja rastlinskih genskih virov.

 »Ministrstvo preverja tudi dodatne možne dejavnosti na lokaciji SPC Ptuj za razvoj novih tehnologij in inovacij v kmetijski pridelavi, ki bi se izvajale v sodelovanju z ostalimi javnimi zavodi, delujočimi na tem področju,« se še pojasnili z MKGP.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.