Naslovnica Svet & EU Boj proti spolnim zlorabam otrok ostaja prednostna naloga EU

Boj proti spolnim zlorabam otrok ostaja prednostna naloga EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob Evropskem dnevu zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo je Evropska komisija potrdila svojo odločenost ter nanizala vrsto aktivnosti v boju proti tovrstnim oblikam kriminala, ki je še posebej nehuman in zato vreden vsake obsodbe.
Otroci so najbolj ranljiva skupina, zato potrebujejo največjo možno zaščito (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Letos je bila osrednja tema Evropskega dneva zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo iskanje zagotovil, da je otrok resnično varen tudi v ožjem krogu ljudi – tistih, ki so mu najbližji. Evropska komisija je hkrati potrdila svojo odločenost glede zaščite ščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo ter spomnila na vrsto aktivnosti v boju proti tovrstnim oblikam kriminala.

Dejstvo je, da so otroci so najbolj ranljiva družbena skupina. Z Evropske komisije pa sporočajo, da se po dostopnih podatkih večina spolnih zlorab zgodi v tako imenovanem ‘krogu zaupanja otrok’, kar še dodatno otežuje razkritje in odpravo zlorab . Razne omejitve gibanja, ki so bile po državah članicah Evropske unije uvedene za zajezitev širjenja pandemije koronavirusa, pa le še poslabšale razmere.

»Letos so začela veljati začasna pravila za prostovoljne ukrepe odkrivanja, ki jih izvajajo ponudniki spletnih storitev. Ti ukrepi omogočanju identifikacijo in reševanje žrtev ter zmanjševanje razširjanja gradiva o spolni zlorabi otrok. Prispevajo tudi k identifikaciji in preiskovanju storilcev kaznivih dejanj ter preprečevanju kaznivih dejanj,« so na svoje dosedanje glede zaščite na spletu aktivnosti spomnili z Evropske komisije.

Sicer pa na Komisiji pravkar vzpostavljajo posebno mrežo za preprečevanje spolne zlorabe otrok za strokovne delavce in raziskovalce, v skladu s strategijo EU za učinkovitejši boj proti spolni zlorabi otrok pa Evropska komisija pospešeno pripravlja celovito novo zakonodajo s podrobnimi zaščitnimi ukrepi s tega področja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.