Naslovnica Šport Belgija se na Nizozemskem ne sme ponoviti

Belgija se na Nizozemskem ne sme ponoviti

Avtor: Spletno Uredništvo
V svetu formule 1 se še niso polegle polemike glede razpleta deževne Velike Nagrade Belgije, ta konec tedna pa je že na vrsti Velika nagrada Nizozemske. Domača dirka Maxa Verstappna se na koledar vrača po 36 letih.
Nizozemci bodo konec tedna gostili prvo Veliko nagrado F1 po letu 1985 (foto: FB Zandvoort 2020/Nico Hulkenberg)

V svetu formule 1 se še niso polegle polemike glede razpleta deževne Velike Nagrade Belgije. Absurdno je čakati tri ure, da bi nato odvozili dva kroga in da so lahko brez resničnega športnega tekmovanja funkcionarji razdelili polovične točke med voznike, ki so se nekaj minut previdno vozili za varnostnim avtomobilom. Seveda je varnost prva skrb, toda deliti točke brez pravega dirkanja je proti športnemu duhu tekmovanja.

Po koncu VN Belgije so se vsi strinjali glede dveh vidikov. Prvi je ta, da je bila vidljivost v Spaju absolutno premajhna in zato tveganje za pilote preveliko. Drugi vidik pa je bil ta, da je bilo vse skupaj prav farsa in da bodo kmalu spremenili predpise, kaj storiti v podobnih primerih. Dirko bi lahko enostavno odpovedali, lahko bi se za varnostnim avtom vozili do konca predvidenega časa, morda pa bi lahko dirko celo prestavili na naslednji dan.

Kakorkoli – ta konec tedna je že na vrsti Velika nagrada Nizozemske. Prenovljeno dirkališče v Zandvoortu bi moralo prvo Veliko nagrado F1 po letu 1985 gostite že lani, a je tedaj izvedbo preprečila pandemija koronavuirusa. Letos dirke pandemija očitno ne bo prizadela, nazadnje so nizozemske oblasti dovolite tudi prisotnost gledalcev, bo pa namesto koronavirusa tokrat dež postal največji faktor tveganja na dirki.

Sicer pa se ob ugodni vremenskih razmerah obetajo povsem oranžne tribune ter napet boj med domačinom Maxom Verstappnom (199,5 točk) in vodilnim v svetovnem prvenstvu Lewisom Hamiltonom (202,5 točke). Za morebitno presenečenje pa lahko tokrat poskrbi tretjeuvrščeni v točkovanju F1 Lando Norris, ki je na zadnjih dveh dirkah ostal brez točk zaradi dveh nezgod, na katere ni imel prav veliko vpliva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.