Naslovnica Gospodarstvo Avstralski koks, prvi potniki, donacija za zdravilišče in banane

Avstralski koks, prvi potniki, donacija za zdravilišče in banane

Avtor: Spletno Uredništvo
V Luki Koper so v zadnjih dveh tednih zvrstile štiri pomembnejše novice. Prva govori o avstralskem premogu, druga o prvi potniški križarki v letu 2022, tretja o donaciji za mladinsko zdravilišče in četrta – o bananah.
Avstralski koks, prvi potniki, donacija za zdravilišče in banane

Norveška križarka Bolette na potniškem delu koprskega pristanišča (foto: M. Dominko/Luka Koper)

Zadnje dni februarja in prve dni marca se je v edinem slovenskem pristanišču dogajalo marsikaj. Tako so v Luki Koper raztovorili ladjo Ionic Pride, ki je pod zastavo Marshallovih otokov iz Avstralije v Koper pripeljala koksni premog. Okrog 75 tisoč ton premoga je nato po železnici odpotovalo v češko železarno Libery Ostrava. Sicer ta objekt letno proizvede več kot 2 milijona ton jekla, ki se uporablja predvsem v gradbenem in strojnem sektorju.

Sodobna češka železarna je znana tudi po tem, da je njen izpust emisij za dve tretjini nižji od vrednosti, ki jih predpisuje EU, v kratkem pa naj bi škodljive emisije še dodatno zmanjšali. Sledil je obisk prve potniške ladje v letu 2022. Ladja norveškega ladjarja Fred Olsen Cruise Lines je pripeljala 634 potnikov (in 629 članov posadke). Letos na potniškem terminalu Luke Koper pričakujejo 70 prihodov potniških ladij in 90.000 turistov.

Medtem ko so Norvežani nadaljevali križarjenje po Jadranskem morju (le kdo drug razen Skandinavcev bi to počel konec februarja?) pa je Luka Koper prispevala sredstva za prenovo doma Martinček, ki se nahaja v bližnjem Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Tokrat je šlo za 20.000 evrov, sicer pa je Luka Koper d.d. za delovanje MZL Debeli rtič med leti 2009 in 2022 skupno namenila kar 400.000 evrov finančne pomoči.

Nazadnje pa so se v Luki Koper posvetili bananam. Objavili so namreč podatek, da so lani  pretovorili 61.000 ton banan. Od tega smo jih sami dozorili približno 20.000 ton. »Večinoma prihajajo iz Ekvadorja in Kolumbije, uvažamo pa jih tudi iz Kostarike, Mehike, Gvatemale in iz Kameruna. Banane ob prihodu prerežemo, ugotovimo v kakšni ‘kondiciji’ so, nato pa začnemo tehnološki postopek zorenja.

Zorimo jih približno 120 ur (pet dni). Imamo 9 zorilnic, kar zadostuje za zorenje 2.000 ton banan mesečno. Banane so v našem pristanišču že tradicionalni tovor. Prve ladje so k nam prihajale že v 60. letih prejšnjega stoletja,« so o trgovanju z bananami pojasnili z Luke Koper d.d.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.