Naslovnica Magazin Sprejet je bil Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030

Sprejet je bil Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030

Avtor: Spletno Uredništvo
Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je oznanila, da je Vlada RS pravkar potrdila državni Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030. Nov načrt vsebuje vse cilje in potrebne ukrepe na področju razvoja gigabitne infrastrukture, da se zagotovita vsesplošna povezljivost in pokritost Slovenije, s čemer bi se naša država izenačila z digitalno najbolj naprednimi državami sveta.
Sprejet je bil Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030

Načrt je v manjši meri namenjen tudi spodbujanju uporabe 5G tehnologij (foto: hpgruesen/pixnio.com)

Nov državni ‘Načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030‘ je dolgoročen strateški dokument Republike Slovenije. Namenjen je predvsem vzpostavitvi infrastrukture, ki bo zagotovila gigabitno povezljivost vseh slovenskih gospodinjstev in spodbujevalcev socialno-ekonomskega razvoja, hkrati pa bo tako zagotovljena neprekinjena pokritost z omrežjem 5G vseh naseljenih območij ter glavnih prizemnih prometnih poti.

»Načrt je v celoti usklajen s temeljnimi digitalnimi cilji Evropske unije na področju povezljivosti. Kot enega izmed ključnih vmesnih ciljev, ki morajo biti izpolnjeni do leta 2025, načrt predvideva zagotovitev dostopa do internetne povezljivosti s hitrostjo najmanj 100 Mb/s za vsa slovenska gospodinjstva, ki se lahko nadgradi v gigabitno hitrost,« so pojasnili s Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Omrežje 5G naj bi predvidoma postalo osnovno gonilo avtomatizacije industrije (tako imenovana industrija 4.0), avtomatiziranega prometa, pametnih mest, pametnih domov, pametnih zgradb in podobno. Pravkar potrjeni državni Načrt vsebuje vse cilje in vse potrebne ukrepe na področju razvoja gigabitne infrastrukture, da se Slovenija do leta 2030 uvrsti med digitalno najbolj napredne države sveta.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.