Naslovnica Magazin Arnes že 30 let skrbi za slovenski splet

Arnes že 30 let skrbi za slovenski splet

Avtor: Spletno Uredništvo
Akademska in raziskovalna mreža Slovenije ARNES praznuje 30-letnico ustanovitve. Pionirji slovenskega interneta danes zagotavljajo delovanje posebnega omrežja za okrog 300.000 uporabnikov s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture, poleg tega pa so zadolženi za nacionalno e-infrastrukturo. Pomen delovanja ARNES-a je najbolj prišel do izraza ob začetku pandemije koronavirusa in množičnem prehodu na delo in šolanje na daljavo spomladi leta 2020.
Arnes že 30 let skrbi za slovenski splet

Arnes Stenar je najbolj znan slovenski internetni računalnik (foto: Arnes)

Akademska in raziskovalna mreža Slovenije ARNES pravkar praznuje 30-letnico, zato so z nje na javnost naslovili posebno sporočilo, v katerem so poudarili, da so bili v teh treh desetletjih delovanja ključen dejavnik hitre digitalizacije slovenske družbe. Najprej je bil ARNES znan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si, danes pa z zanesljivo in zmogljivo spletno infrastrukturo povezuje skoraj slovenskih 1.700 organizacij.

“Danes uporabnikom na Arnesu ponujamo najsodobnejše storitve s področja zanesljivih in zmogljivih omrežij, superračunalniške infrastrukture in računalništva v oblaku, multimedijskih storitev, nepogrešljivih spletnih aplikacij na področju izobraževanja in raziskovanja ter povezavo v panevropsko omrežje GÉANT. V okviru Arnesa delujejo Register.si, SI-CERT in stičišče omrežij SIX.SI,” so poudarili z ARNES-a.

SI-CERT je slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, brez katerega danes najbrž ne bi šlo, saj se število primerov različnih oblik spletnega kriminala narašča iz dneva v dan. Register.si pa upravlja domeno ‘.si’ (v Sloveniji je trenutno registriranih več kot 148.000 domen ‘.si’) in s tako skrbi za delovanje slovenskega interneta.

Po zaslugi Arnesa je bila Slovenija že od začetkov množične uporabe interneta vedno v koraku s časom, oziroma z nenehno razvijajočo se tehnologijo. Koristi od tega so najprej imeli v šolstvu, a so se medmrežne povezave hitro razširile na gospodarstvo in državne institucije. Dejanski pomen ARNES-a je najbolj prišel do izraza ob začetku pandemije koronavirusa in množičnem prehodu na delo in šolanje na daljavo spomladi leta 2020.

“Med epidemijo je Arnes predstavljal temelj, na katerem sta temeljila izobraževanje na daljavo in izvajanje hibridnega pouka. Število uporabnikov Arnes Učilnic je iz 58.000 v letu 2019 naraslo na okoli 260.000. Arnesove videokonferenčne storitve so v enem dnevu med epidemijo beležile več kot 360.000 vstopov, skupaj pa so uporabniki v samo 24 urah v videokonferencah preživeli 14.700.000 minut, torej skoraj 28 let,” so še dodali z ARNES-a.

Arnes pa zadnja let vodi tudi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje – SLING, ki združuje večje centre s superračunalniškimi zmogljivostmi in organizacije z večjimi skupinami uporabnikov. Tako je Slovenija tudi na področju superračunalnikov v svetovnem vrhu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.