Naslovnica Šport Angleški nogomet se želi zaščititi pred saudskimi posli

Angleški nogomet se želi zaščititi pred saudskimi posli

Avtor: Spletno Uredništvo
Na naslednjem zasedanju vodstva angleške nogometne Premiere League se napoveduje glasovanje o prepovedi posojanja igralcev med povezanimi klubi iz različnih držav v januarskem prestopnem roku. Po eni strani naj bi tako omejili morebitne odhode zvezdnikov iz angleških zelenic, po drugi strani pa naj bi tako pridobili čas, da bi dolgoročno dorekli odnose med klubi iz različnih držav, ki imajo istega večinskega lastnika, kot na primer Newcastle United.
Angleški nogomet se želi zaščititi pred saudskimi posli

V Newcastlu je po uvrstitvi v Ligo prvakov zavladala prava evforija (foto: FB Newcastle United)

Angleški nogometni klub Newcastle United je leta 2021 kupil Javni investicijski sklad Savdske Arabije (PIF), ga kakovostno močno okrepil in letos se je klub že znašel v skupinskem delu evropske Lige prvakov. Sedaj bi želeli črno-beli med januarskim prestopnim rokom zamenjati svojega (zaradi igranja stav) kaznovanega italijanskega igralca Sandra Tonalija in sicer tako, da bi iz saudskega kluba Al-Hilala dobili na izposojo Portugalca Rúbena Nevesa.

Ker je javni investicijski sklad Savdske Arabije večinski lastnik tudi v Al Hilalu, je takšno ‘interno prerazporejanje’ igralcev precej sporno. Poleg tega je to le del širše zgodbe o poslovanju oz. transakcijah povezanih strank, vključno s sponzorstvom sprednjega dela dresov. Reklamni napisi na prednjih delih nogometnih dresov v Premiere League, ki je najbolj gledana nogometna liga na svetu, so razumljivo zelo donosni.

Prihajajoče zasedanje vodstva Premier League, v katerem bodo klubi glasovali o tej problematiki, bo na vrsti že 21. novembra. Angleški mediji napovedujejo, da naj bi nekatera moštva iz Premiere League tam zahtevala, da se prepovedi s področja izposoj igralcev razširijo tudi na običajne prestope iz kluba v klub, prav tako pa naj bi te ukrepe uveljavili vsaj še za poletni prestopni rok 2024, ali celo za stalno.

Sicer naj bi šlo za pri teh potezah angleških klubov za zaščito integritete konkurence in podaljšanje časovnega obdobja za sprejetje dokončnega dogovora. Vendar pa je najbrž v ozadju tudi bojazen, da bi angleška Premiere League nenadoma ostala brez večine aktualnih zvezdnikov, saj se je po vzgledu Christiana Ronalda v bogato Saudsko Arabijo letos poleti že preselila vrsta vrhunskih igralcev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.