Naslovnica Kronika Analiza ilegalnih prehodov meje v zadnjem tednu

Analiza ilegalnih prehodov meje v zadnjem tednu

Avtor: Spletno Uredništvo
Po podatkih Policije je v zadnjem tednu v Slovenijo ilegalno vstopilo 770 ljudi. Še pred pol leta so na območju Policijske uprave Koper našteli več prebežnikov kot na vseh ostalih slovenskih policijskih upravah skupaj, sedaj pa se je v tem nehvaležnem položaju znašla PU Novo mesto.
Analiza ilegalnih prehodov meje v zadnjem tednu

Po vstopu Hrvaške v ‘Schengen’ se je težišče ilegalnih prehodov v Slovenijo premaknilo (foto: GPU/Policija/gov.si)

V obdobju med 1. in 7. aprilom so po podatkih Policije v Sloveniji našteli 770 prebežnikov. Ogromna večina ilegalnih prehodov meje je bila zabeležena na območju, za katerega je pristojna Policijska uprava Novo mesto in sicer je tam število doseglo 557 primerov. Omembe vreden delež migrantov so odkrili še na področju PU Koper – 118. Ostale policijske uprave pa so zaznale precej manj prebežnikov.

Sicer v številkah, ki so bile objavljene v vsakodnevnih biltenih slovenske Policije, prihaja tudi do razhajanj. Vseeno pa podatki omogočajo realno predstavo o tem, kateri del meje je najbolj na udaru in od kod prihaja največ prebežnikov. Policija je namreč odkrite ilegalne tujce razvrstila tudi po narodnosti. Tako je bilo v zadnjem tednu največ nedovoljenih prehodov slovenske meje s strani državljanov Maroka in sicer 129.

Na drugem mestu so bili državljani Ruske federacije, ki so jih našteli 95, na tretjem pa državljani Bangladeša – slednjih je bilo 55. V objavah za javnost slovenske Policije so bili tokrat navedeni še državljani Kube, Pakistana, Afganistana, Konga, Burundija in Alžirije. Vseeno je zanimivo, da še naprej tudi veliko Rusov beži iz svoje države, kar je zaradi vojaškega dogajanja v Ukrajini tudi razumljivo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.