Naslovnica Šport Svetovno prvenstvo v motociklizmu se začenja s sprint dirko

Svetovno prvenstvo v motociklizmu se začenja s sprint dirko

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna se z Veliko nagrado Portugalske vrača svetovno prvenstvo v motociklizmu. V kraljevskem razredu MotoGP bo letos na vrsti rekordnih 21 dirk, največje novost sezone pa bodo sobotne polovične oziroma sprint dirke. Prvi favorit za osvojitev novega naslova svetovnega prvaka ostaja Italijan Francesco Bagniaia.
Svetovno prvenstvo v motociklizmu se začenja s sprint dirko

Slavje Francesca Bagnaie in moštva Ducati ob lanski 1. osvojitvi naslova svetovnega prvaka (foto: FB Ducati corse)

Motociklistična karavana bo sezono 2023 začela ta konec tedna na Portugalskem, kjer bo v Portimau na sporedu prva od skupno kar 21-ih letošnjih dirk. Bolj kot rekordno število Velikih nagrad pa bo zanimanje motociklistične javnosti pritegnil spremenjen format dirkaškega konca tedna. Odslej bodo kvalifikacije v soboto dopoldan, popoldan pa bodo po vzoru Formule 1 na sporedu tudi tako imenovane sprint dirke.

Te preizkušnje bodo za polovico krajše od glavnih nedeljskih dirk, zato bodo na voljo le polovične točke. Ker bodo za razliko od Formule 1 startni vrstni red sobotne in pa tudi nedeljske dirke določile sobotne dopoldanske (oziroma opoldanske) kvalifikacije, naj bi predvidoma piloti na sprint dirki tudi več tvegali. Vsekakor pa krajša dirkaška preizkušnja pomeni manjše razlike med vozniki in zato prinaša več spektakularnih bližnjih dvobojev.

Prvi favorit za osvojitev novega naslova svetovnega prvaka ostaja lanski zmagovalec v razredu Moto GP Francesco Bagnaia. Po zimskih testiranjih sodeč naj bi bila njegova največja konkurenta moštveni tovariš v tovarniški ekipi Ducatija Enea Bastianini ter Luca Marini na poltovarniškem Ducatiju. Glede ostalih znamk se zdi, da je Ducatijem še najbolj konkurenčna Aprilia z Maverickom Vinalesom in Aleixom Espargerojem.

V Sloveniji bo tudi letos prenose kvalifikacij in dirk moč spremljati na Kanalu A ter na VOYO (prek dodatnih kamer). Na VOYO bodo največji ljubitelji tega športa lahko že ob petkih spremljali tudi proste treninge. Sobotni program razreda MotoGP predvideva začetek kvalifikacij VN Portugalske ob 11.45, ob 15.50 bo na vrsti prva sprint dirka v zgodovini, nato pa bo v nedeljo start klasične preizkušnje ob 14.uri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.