Naslovnica Gospodarstvo 15 milijonov evrov za nekmetijske dejavnosti na kmetijah

15 milijonov evrov za nekmetijske dejavnosti na kmetijah

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo kmalu objavilo javni razpis, prek bi želelo na kmetijah spodbuditi razvoj vzporednih, nekmetijskih dopolnilnih dejavnosti. Na voljo bo kar 15 milijonov evrov.

 15 milijonov evrov za nekmetijske dejavnosti na kmetijahV ZDA je priljubljena nekmetijska dejavnost na podeželju tako imenovana ‘vožnja na senu’ (foto: Duann Weller/flickr.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) bo kmalu objavilo javni razpis, ki je namenjen razvoju vzporednih, nekmetijskih dopolnilnih dejavnosti na slovenskih kmetijah, oziroma na podeželju. 9 milijonov evrov bo namenjenih za nosilce dopolnilnih dejavnosti, preostalih 6 milijonov evrov pa za samostojne podjetnike posameznike, zavode, zadruge in gospodarske družbe. Gre za različne dejavnosti, kot turizem, storitve, trgovina, lesno-predelovalne dejavnosti, lokalna samooskrba in ravnanje z organskimi odpadki.

»Namen podpore v okviru 1. javnega razpisa za ‘podukrep 6.4 – Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti’ je podpreti vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti, katere bodo pripomogle k večji oziroma boljši ponudbi različnih storitev na podeželju, kakor tudi omogočiti možnosti za dodatne zaposlitve oziroma večjega prihodka tako na podeželju kakor tudi na kmetijah z dopolnilnimi dejavnostmi,« pojasnjujejo na MKGP.

V obvestilu sicer niso zapisali točega datuma, kdaj se dejansko odpira razpis, a so dodali še vrsto uporabnih informacij. Tako bo stopnja javne podpore v obliki nepovratnih sredstev v višini 50 % upravičenih stroškov, najnižji znesek javne podpore bo za posamezno vlogo znašal 5.000 evrov, oddaja vlog pa bo možna do vključno 21. oktobra 2020. Zanimiv je še podatek, da se mora lokacija naložbe nahajati v naseljih z manj kot 5.000 prebivalci (razen če je upravičenec nosilec dopolnilne dejavnosti).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.