Naslovnica Slovenija Ženskam so se tokrat posvetili na Ministrstvu za obrambo

Ženskam so se tokrat posvetili na Ministrstvu za obrambo

Avtor: Spletno Uredništvo

Tik pred Praznikom žena so včeraj pripravili posvet z naslovom ‘Enakost žensk in moških: Kako daleč smo?’. Kar je malce nenavadno, a obenem prav nič napačno, je le to, da so ta posvet izpeljali na Ministrstvu za obrambo.   

DSCF5638Ob prizor s predavanja na Ministrstvu za obrambo se vsiljuje strateško vprašanje, kje pa so bili medtem moški (foto:mo.gov.si)

 

Na posvetu ‘Enakost žensk in moških: Kako daleč smo?’ so prisotni izvedeli, da je v Slovenski vojski trenutno 16,5 odstotka žensk, ki so vojakinje, podčastnice, častnice in poveljnice, tudi na čelu Generalštaba Slovenske vojske pa je generalmajorka. Poleg tega so ženske so nepogrešljive na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, tako kot pripadnice sil za zaščito, reševanje in pomoč, kot tudi na odgovornih mestih v Upravi RS za zaščito in reševanje.

Zbrane na včerajšnjem posvetu je sicer uvodoma nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec. Erjavec je sicer tem delovnem mestu jeseni nasledil ministrico Andrejo Katič, ki je Ministrsvu za obrambo ‘poveljevala’ od maja 2015 do septembra 2018, potem pa je pravnica postala ministrica za pravosodje. Erjavec je poudaril, da je mednarodni dan žensk namenjen počastitvi socialnih, ekonomskih, kulturnih in političnih dosežkov žensk.

»Da lahko ženske danes uživate pravice, ki se zdijo samoumevne in bi vam morale biti priznane že od nekdaj – gre za volilno pravico, pravico do zaposlovanja in izobraževanja pod formalno enakimi pogoji z moškimi – je zasluga mnogih pogumnih žensk, ki so skozi zgodovino te in mnoge druge pravice tudi izborile. Zato sem prepričan, da je pravi pomen jutrišnjega praznika, ta, da vsi skupaj – še posebej vsi, ki nosimo odgovorne javne funkcije – temeljito razmislimo in preverimo, kje smo kot družba in kot država, kar zadeva enakost žensk in moških,« je dejal minister, ki je nato orisal zgodovino boja žensk za pravice.

Erjavec je predstavil tudi zastopanost žensk v slovenskem obrambnem sistemu ter izpostavil, da sta položaj žensk in moških ter stopnja varovanja dostojanstva najbolj ranljivih skupin pokazatelj, kakšni smo kot družba, oziroma, kakšna je stopnja razvitosti in demokracije. Poudaril je še pomen delovnega okolja, v katerem vladata spoštovanje sočloveka in njegovega dostojanstva ter enakost med spoloma.

Sledilo je predavanje dr. Sonje Robnik z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predavateljica, ki se z različnimi področji enakosti spolov strokovno ter znanstveno ukvarja že skoraj dve desetletji, je poglobljeno predstavila obravnavano tematiko. Zbrane je predstavila tudi koordinatorica za enake možnosti žensk in moških na Ministrstvu za obrambo Maja Dimitrovski.

Z Ministrstva za obrambo so še sporočili, da so vsi udeleženci in udeleženke posveta so poleg drugega gradiva prejeli zadnjo izdajo časopisa ‘Najboljše novice iz sveta’, katerega osrednja tema je prav enakost spolov oziroma vprašanje neenakih možnosti za ženske in moške, tako na nacionalni kot globalni ravni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.