Naslovnica Svet & EU Zeleno partnerstvo med EU in Južno Korejo

Zeleno partnerstvo med EU in Južno Korejo

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen se je na povratku z zasedanja skupine G7, ki je potekalo v japonski Hiroshimi, najprej ustavila v Seulu, kjer je bil na vrsti podpis dogovora o tako imenovanem ‘Zelenem partnerstvu’ med EU in Južno Korejo.
Zeleno partnerstvo med EU in Južno Korejo

Ursula von der Leyen in Yoon Suk Yeol (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Novo ‘Zeleno partnerstvo’ sta med vrhom EU-Južna Koreja javnosti skupaj predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in korejski predsednik Yoon Suk Yeol. Cilj tega partnerstvo je okrepitev obojestranskega sodelovanja ter izmenjave najboljših praks na področju podnebnih ukrepov, prehoda na čisto in ‘pošteno’ energijo, varstva okolja in številnih preostalih področij zelenega prehoda.

»EU in Republika Koreja si delita ambicijo glede podnebno nevtralne prihodnosti. Uvedba našega zelenega partnerstva nam bo pomagala pri doseganju tega cilja. Zdaj bomo delali na konvergenci na ključnih področjih in poglobili sodelovanje pri strateških projektih čiste energije. Ker je dobro za naše dobavne verige, dobro za našo konkurenčnost in dobro za planet,« je ob tem dejala predsednica Von der Leyen.

EU in Južna Koreja sta s podpisom ‘Zelenega partnerstva’ ponovno potrdili svoje zaveze glede ciljev, da bo povprečen dvig svetovne temperature ohranjen pod 1,5 stopinj Celzija, da bo dosežena podnebna nevtralnost najkasneje do leta 2050 in da bosta tako Južna Koreja kot tudi Evropska unija že leta 2030 uresničile svoje dosedanje načrte za bistveno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Zeleno partnerstvo med EU in Korejo se bo osredotočilo na več prednostnih področij, kot so (poleg že omenjenih ciljev)  povečanje sodelovanja pri okoljskih vprašanjih – s poudarkom na zaustavitvi izgube biotske raznovrstnosti, sodelovanje s tretjimi državami za olajšanje njihovega zelenega prehoda, trajnostne finance, raziskave in inovacije, trajnostni prehranski sistemi, zaposlovanje ter socialna razsežnost zelenega prehoda.

S slovenske pisarna Komisije EU so ob tem še spomnili, da sta EU in Republika Koreja strateški partnerici že vse od leta 2010. Južna Republika Koreja je bila prva država v celotni Aziji, s katero je EU sklenila okvirni sporazum, sporazum o prosti trgovini in okvirni sporazum o sodelovanju v operacijah EU za krizno upravljanje, poleg tega pa evropska in južnokorejska stran prav letos obeležujeta 60 let vzpostavitve medsebojnih uradnih odnosov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.