Naslovnica Gospodarstvo Za kmetijski in gozdarski sektor je na voljo 1,7 milijona evrov

Za kmetijski in gozdarski sektor je na voljo 1,7 milijona evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Uradnem listu RS objavilo drugi javni razpis za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju. V tem razpisu bo na voljo več kot 1,7 mlijona evrov nepovratnih sredstev.

Vlogo bo moč vložiti prek elektronskega sistema Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja – od 30. septembra do vključno 30. decembra letos (foto: pixabay.com).

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) želi s finančnimi sredstvi pospešiti povezovanje primarnih proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter tako izboljšati položaj kmetov v verigi preskrbe s hrano in gozdno-lesnimi proizvodi. Zadnji razpis je razdeljen na dva sklopa in sicer je ločen med skupine in organizacije proizvajalcev. Za skupine proizvajalcev je namenjen okrogel milijon evrov, za organizacije proizvajalcev pa 732.385,82 evrov.

»Novost drugega razpisa je vključitev dveh dodatnih sektorjev, to sta sektor vino za grozdje in sektor krompir, ki se lahko vzpostavita kot skupina proizvajalcev. Javni razpis bo novoustanovljenim organizacijam ali skupinam proizvajalcev, ki bodo v ločenem postopku s strani MKGP predhodno prejele priznanje (status) skupine ali organizacije proizvajalcev, omogočal vložitev vloge na javni razpis in prejem podpore za lažje začetno delovanje.

Priznana skupina ali organizacija proizvajalcev, ki bo uspešna na javnem razpisu, bo za svoje začetno delovanje lahko prejela podporo za največ prvih pet koledarskih let od datuma priznanja,« so pojasnili na MKGP. Ministrstvo pa ob tem opozarja, da status skupine ali organizacije proizvajalcev podeljuje v ločenem upravnem postopku, zato interesente pozivajo, da čim prej pridobijo ta status, saj bodo le tako lahko pravočasno vložili tudi vlogo za pridobitev podpore na javni razpis.

Sicer bo znesek javne podpore za organizacije proizvajalcev znašal do največ 50.000 evrov letno, za skupine proizvajalcev pa do največ 25.000 evrov letno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.