Naslovnica Kronika Vrstijo se prijave prevaranih spletnih kupcev obutve

Vrstijo se prijave prevaranih spletnih kupcev obutve

Avtor: Spletno Uredništvo
Tržni inšpektorat Republike Slovenije je zazvonil alarm, ker je dobil več prijav s strani prevaranih potrošnikov. Gre za primer spletnega nakupovanja obutve priznanih blagovnih znamk, ko so potrošniki naročene izdelke plačali, pošiljka ni nikoli prispela, prodajalec pa je skrivnostno izginil…
Vrstijo se prijave prevaranih spletnih kupcev obutve

Namesto prestižne znamke obutve Air Jordan so mnogi spletni kupci dobili le Air, oz. po slovensko zrak (foto: TIRS)

Tržni inšpektorat RS je v zadnjih tednih prejel več prijav potrošnikov, ki so opravili nakupe prek spletnih strani in sicer je šlo za obutev priznanih blagovnih znamk. Potrošniki so naročene izdelke plačali, pošiljka pa potem ni nikoli prispela. Tudi prodajalec se je nato oglasil le redkim prevaranim kupcem, ki so ga poskusili kontaktirati, pa še tem se je kmalu zatem prenehal oglašati.

S Tržnega inšpektorata so tudi poslali seznam spletnih strani, ki naj bi bile posebej sumljive – jordanslovenija.co (ali com.), jordansslovenjia.com, jordanljubljana.com, airjordanslovenija.com, drmartensslovenia.com, drmartenssi.top in adidasyeezyslovenija.com. Spletni prevaranti poskušajo potrošnike zvabiti v hiter nakup z visokimi popusti oziroma z izredno nizkimi cenami za izdelke, ki so predvsem med mladimi zelo popularni.

»Vedno najprej poiščite in preverite podatke o prodajalcu. Preverite sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim poslujejo. Na različnih socialnih omrežjih in spletnih forumih lahko preverite, kakšne imajo izkušnje z dotičnim podjetjem drugi potrošniki. Nakup blaga od neznanega oziroma nepreverjenega prodajalca je lahko tvegan, posebno, kadar ima ta sedež v tretji državi,« opozarjajo s Tržne inšpekcije.

Poleg tega pa so srčno priporočili, da se pred vsakim novim nakupom preveri tudi domena spletne strani prodajalca na specializirani spletni strani ‘whois’. Ugotavljajo namreč, da so domene lažnih spletnih strani registrirane le kratek čas. Nevarna so tudi podjetja, ki dodeljujejo in registrirajo domene, kot je singapursko podjetje alibaba.com singapore e-commerce private limited (ki najbrž ni v sklopu kitajskega spletnega velikana alibaba.com).

Poleg tega na primer uporaba domene s končnico ‘.si’ še ne pomeni, da je prodajalec dejansko iz Slovenije, saj lahko domeno registrira kdorkoli. Podobno lahko potencialnega kupca klik na en URL preusmeri na spletno stran s povsem drugačnim URL naslovom, na kateri pa se nahaja le navidezno legalna spletna trgovina. Ker se pravkar bližata umetna praznika za potrošnike Black Friday in Cyber Monday, dodatna previdnost v naslednjih tednih zagotovo ne bo odveč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.