Naslovnica Gospodarstvo Vračilne dobe investicijskih stanovanj se daljšajo

Vračilne dobe investicijskih stanovanj se daljšajo

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bila objavljena zadnja polletna posodobitev raziskave borznega posrednika ProfitLevel o donosnosti naložb v stanovanja z namenom oddajanja v najem. Vračilna doba naložbe v takšno investicijsko stanovanje se na večini lokacij po Evropi podaljšuje, trenutno pa se najmanj splača kupiti stanovanje v Münchnu, saj je vračilna doba 40 let, sledita Dunaj in Dubrovnik z 39 leti…
Vračilne dobe investicijskih stanovanj se daljšajo

V analizi so zajete najemnine v kategoriji stanovanj z eno spalnico v središču večjih mest (foto: SJ)

Mnogi, ki bi radi brez tveganj ohranili vrednost svojega premoženja in ob tem tudi kaj zaslužili, se odločajo za nakup stanovanja, ki ga nato oddajo v najem. Takšna investicijska stanovanja so po različnih predelih EU različno vredna, oziroma imajo lahko zelo različne cene. Prav tako se lahko od lokacije do lokacije precej razlikuje doba, po kateri se vlagatelju z najemninami povrne celoten znesek nakupa stanovanja.

»Stanovanja v španskih letoviščih ostajajo tudi po polovici letošnjega leta najbolj donosna destinacija za naložbe. Valencia je v izboru borznega posrednika ProfitLevel še naprej na prvem mestu z le 17 leti vračilne dobe ob nakupu investicijskega stanovanja, sledi ji Barcelona z 19 leti. Na tretjem mestu so Atene, kjer se vlagatelju znesek za nakup stanovanja z najemninami povrne v 20 letih,« so pojasnili z družbe ProfitLevel.

Družba ProfitLevel sicer vsakih 6 mesecev objavi rezultate raziskave, ki se posveča predvsem mestnim turističnim destinacijam evropskega Sredozemlja in srednje Evrope. Tokrat so poudarili, da so se ponekod vračilne dobe v zadnjega pol leta občutno podaljšale – v Heraklionu na Kreti s 23 let na kar 36 let, v Bratislavi pa s 26 na 31 let (pri čemer je cena stanovanj za oddajanje v centru slovaške prestolnice zrasla za 10 %).

Predstavili pa so še nekaj zanimivih podatkov. Tako se z vidika donosnosti naložbe prek najemnine še naprej najmanj splača kupiti stanovanje v Münchnu, saj je vračilna doba kar 40 let. Tudi v Dubrovniku in na Dunaju ni mnogo bolje, saj je vračilna doba 39 let. Za primerjavo – stanovanje v središču Ljubljane naj bi trenutno imelo vračilno dobo 28 let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.