Naslovnica Kronika Velika tatvina s preizkušenim trikom v Godoviču

Velika tatvina s preizkušenim trikom v Godoviču

Avtor: Spletno Uredništvo
S policije po nekajmesečnem premoru prihaja novo opozorilo o tatovih, ki operirajo tako, da se predstavijo kot uslužbenci javnega podjetja, potem zamotijo žrtev in jo nazadnje okradejo. Prve dni meseca maja jim poskus v bližini Novega mesta ni uspel, svež poskus 7. julija v Godoviču pa je bil očitno uspešen.
Velika tatvina s preizkušenim trikom v Godoviču

Policija ima že dlje časa pripravljeno tudi posebno grafiko za tovrstne poskuse tatvin (foto: policija.si)

Prve dni meseca maja so sumljivi neznanci poskušali z lažno pretvezo vstopiti v hiše na območju Novega mesta, kjer prebivajo starejši občani. Tedaj so se predstavili kot uslužbenci lokalnega elektro podjetja, ki naj bi prišli zato, da bi v hišo namestili neko novo opremo, vendar jim vsaj en od stanovalcev ni nasedel in jih je hitro pregnal. Nepridipravi so se hitro odpeljali stran v temnejšem avtu, žal pa si ni nihče ni uspel zapisati registrske številke.

Skoraj identična zgodba se je ponovila 7. julija v Godoviču (občina Idrija). »Po do sedaj zbranih podatkih sta se do ene od tamkajšnjih stanovanjskih hiš pripeljala neznana moška s sivim osebnim avtomobilom in ljubljanskimi registrskimi tablicami. Izdajala sta se za delavca enega od telekomunikacijskih podjetij. Lastnike hiše sta prosila, da jima pomagajo ugotoviti, kje je primerno mesto za postavitev lesenega droga z napravo za ojačitev omrežja.

Lastnika stanovanjske hiše sta zato skupaj z enim od domnevnih delavcev odšla nedaleč stran od stanovanjske hiše, drugi domnevni delavec pa je medtem počakal pri avtomobilu, ki je bil parkiran pri stanovanjskem objektu. Po določitvi primernega mesta za postavitev droga sta se neznanca s svojim vozilom odpeljala,« so ves potek prevare, oziroma velike tatvine pojasnili policisti s Policijske postaje Idrija.

Lastnika sta namreč nato zvečer opazila, da je iz hiše izginilo več zlatih prstanov, uhanov in verižica), katerih skupna vrednost je po neuradni oceni znašala okrog 2.500 evrov. Idrijski policisti so po preiskavi že podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, z regijske Policijske uprave Nova Gorica pa je sledil poziv javnosti za kakršne koli koristne informacije glede tega primera, pa tudi poziv glede morebitnih podobnih primerov.

Prav tako Policija ponovno opozarja, da so občani premalo previdni glede neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove, potem pa jih poskušajo zamotiti na različne načine, vse s ciljem, da povsem preusmerijo njihovo pozornost. Ko kriminalcu uspe preusmeriti prozornost žrtve, nato sam ali s pomočjo drugega kriminalca poskusi na hitro ukrasti kaj vrednega.

Velja še dodati, da tatovi svoje potencialne žrtve oziroma lokacije morebitnih poskusov tatvin pogosto najprej nekaj časa opazujejo, največkrat pa si za žrtve izberejo starejše osebe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.