Naslovnica Kronika Varnostni pas varuje vas – drugi del akcije poostrenega nadzora

Varnostni pas varuje vas – drugi del akcije poostrenega nadzora

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričel drugi letošnji del vsedržavne akcije za večjo varnost v prometu, ki so jo poimenovali ‘Varnostni pas varuje vas’. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, bo trajala en teden.
Varnostni pas varuje vas - drugi del akcije poostrenega nadzora

Statistika potrjuje, da so varnostni pasovi učinkoviti  (foto: policija.si)

Slovenska Policija je najprej spomnila, da statistika skozi leta nenehno kaže, da so pri najhujših prometnih nesreč posledice precej blažje, če so vozniki in potniki v vozilu uporabljali varnostni pas. Tako je bilo na primer doslej letos pravilno pripetih le nekaj več kot 50 % voznikov, ki so v prometnih nesrečah umrli, 78 % huje telesno poškodovanih in pa kar 92% lažje poškodovanih ponesrečencev.

Drugi statistični pokazatelj pa kaže, da v Sloveniji nekateri zelo neradi uporabljamo varnostni pas in celo svojih otrok pogosto ne pripenjamo. »Do 21. junija letos smo policisti ugotovili že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, saj so otroci najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice,« pravijo s Policije.

Tako bodo do naslednjega ponedeljka slovenski policisti posebej intenzivno preverjali, ali so voznik in morebitni potniki v vozilu pripeti. Poleg tega bodo med akcijo ‘Varnostni pas varuje vas’ policisti ugotavljali tudi, ali vozniki morda uporabljajo takšne naprave oziroma opremo, ki jim ovira vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo (kar je prav tako nevarno in seveda prepovedano).

Sicer pa so specializirane enote avtocestne policije minuli teden izvajale poostren nadzor nad upoštevanjem varnostne razdalje in prekoračitev dovoljenih hitrosti. Tako so zaznali 17 kršitev, ko so vozniki (predvsem vozniki tovornih vozil) vozili s premajhno varnostno razdaljo, prav tako pa so zaustavili tudi 29 voznikov osebnih vozil, ki so prekoračili omejitve hitrosti.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.