Naslovnica Kronika V Sloveniji je najhujše mimo, posledice padavin pa so hude

V Sloveniji je najhujše mimo, posledice padavin pa so hude

Avtor: Spletno Uredništvo
Večdnevno močno deževje, pravcati spomladanski monsun, je sicer mimo, a bo odpravljanje poledic trajalo še vsaj nekaj dni. Na vzhodu Slovenije so se sprožili presenetljivo številni plazovi, v sosednji Italiji je število mrtvih naraslo na 14, hude poplave pa so prizadele tudi Hrvaško.
V Sloveniji je najhujše mimo, posledice padavin pa so hude

Klimatske spremembe povzročajo vse bolj intenzivne padavine in vse več poplav (foto: SJ)

Na vzhodu Slovenije so po poročanju domačih medijev v zadnjih dneh zaradi močnega deževja in poplav našteli preko 1100 plazov, vendar na srečo ne poročajo o žrtvah. Po današnjih podatkih iz dnevnega biltena Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so včeraj gasilci samo zaradi poplav posredovali 33 krat in sicer na območjih Regijskih centrov za obveščanje Ptuj, Maribor, Murska Sobota in Novo mesto, vrstili pa so se tudi plazovi.

»Zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena se nadaljuje proženje zemeljskih plazov. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 63 dogodkov. Za sanacijo plazov je bilo aktiviranih skupno 23 gasilskih enot na območju Regijskih centrov Maribor, Ptuj in Murska Sobota. Plazovi večinoma ogrožajo infrastrukturo in objekte, nekaj škode pa so povzročili tudi v naravi in na voziščih. Zaradi plazov je ostalo zaprto nekaj cest v občini Cirkulane.

V občini Šentilj pa so namestili bivalnike za evakuirane osebe iz objektov, katere ogrožajo zemeljski plazovi. Pri odpravljanju posledic večdnevnega deževja pa so posredovali tudi vojaki, na območju Šentilja in Sladkega vrha je posredovalo okoli 80 pripadnikov SV. Tudi danes bodo izvajali naloge, glede na potrebe in zahteve,« so zapisali v biltenu.

V Italiji pa je medtem število umrlih zaradi naraslih voda naraslo na 14. Pri tem je bila večina žrtev je bila starejša od 50 let, skoraj vsi pa so umrli v pritličju svojih objektov ali pred njimi, ko so poskušali reševati avtomobile, stroje ali zgolj prostor pred vdorom vode.

Medtem so na Hrvaškem izredne razmere razglasili na področju Karlovca in Kostajnice, reke Kolpa, Korana in Una so že prestopile bregove, danes pa naj bi poplave resno pretile Petrinji in Sisku.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.