Naslovnica Gospodarstvo V koprskem pristanišču je vedno pestro

V koprskem pristanišču je vedno pestro

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Luke Koper so v zadnjih dneh prišle novice s treh različnih poslovnih področij. Prva govori o začetku sezone prihodov potniških ladij, druga o obisku mednarodne delegacije s področja logistike in tretja o energetski samooskrbi edinega slovenskega tovornega pristanišča.
V koprskem pristanišču je vedno pestro

Pogled iz zraka kaže potniško ladjo Spirit of Discovery in v ozadju tovorne ladje (foto: FB Luka Koper)

Turistična sezona se na Primorskem običajno pričenja z Velikonočnimi prazniki in tako je bilo tudi tokrat. Letos je v Luko Koper kot prva potniška križarka priplula angleška ladja ‘Spirit of Discovery’, ladjarja Saga Cruises, ki je na pripeljala 911 potnikov in nekaj več kot 500 članov posadke. Do konca letošnje sezone (predvidoma novembra) naj bi se v koprskem pristanišču privezalo 75 potniških ladij, septembra pa naj bi vpisali že 1.000 obisk križarke.

Druga luška novica govori o energetiki oz. o fotovoltaični elektrarni v nastajanju. »Trenutno so v zaključni fazi naložbe v fotonapetostne elektrarne na strehah skladišč, ki bodo priključene v notranje omrežje predvidoma do letošnjega poletja. S skupno močjo kar 4,2 MW lahko elektrarne uvrstimo na prvo mesto po proizvedeni moči v regiji in med večje v Sloveniji. Skupna površina nameščenih panelov bo znašala 20.000 m²,kvadratnih metrov, kar je enako velikosti 2,6 nogometnih igrišč.

Na podlagi izračunov bo pridobljena energija zadostovala za približno 15 odstotkov samooskrbe glede na trenutno porabo električne energije,« so pojasnili z Luke Koper. Edino slovensko tovorno pristanišče je pred kratkim obiskala tudi poslovna delegacija s področja logistike, v kateri so bili predsednik Evropskega logističnega združenja Markus Mau, managerka Nicole Mau in David Luft, višji vodja korporativnih partnerstev pri ‘Plug and Play Tech Center’ (USC).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.