Naslovnica Svet & EU Ustanovili so prvo Evropsko akademijo za sončno energijo

Ustanovili so prvo Evropsko akademijo za sončno energijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ustanovila ‘Evropsko akademijo za sončno energijo’. Gre za prvo v nizu akademij, ki bodo ustanovljene v skladu z ‘Aktom EU o neto ničelni industriji’ (NZIA). Naloga akademije bo, da skupaj z gospodarstvom razvije učne vsebine in programe, da zagotovi potrebna znanja, izšola spretnosti ter zagotovi tudi delovna sila v vrednostni verigi.
Ustanovili so prvo Evropsko akademijo za sončno energijo

Fotovoltaično polje ob slovenski hidroelektrarni Zlatoličje (foto: FB DEM)

Komisija EU pričakuje, da bo v evropskem sektorju proizvodnje sončne fotovoltaike do leta 2030 potrebnih okrog 66.000 na novo kvalificiranih delavcev. Osnovni cilj pravkar ustanovljene prve ‘Evropske akademije za sončno energijo’ je že v naslednjih treh letih usposobiti kar 100.000 delavcev v vrednostni verigi sončne fotovoltaike, da bi odpravili sedanjo vrzel v delovni sili ter znanjih in spretnostih v tem sektorju.

»Po uspešnem modelu Evropske akademije za baterije, ki se je začel leta 2022 za vrednostno verigo baterij, bo solarna akademija skupaj z industrijo in ustreznimi stranmi v vrednostni verigi sončne fotovoltaike oblikovala učne vsebine. Akademija za sončno energijo bo razvila tudi učna dokazila, ki bodo potrjevala znanja in spretnosti, ki so jih ljudje pridobili na svojih tečajih usposabljanja, s čimer se bo povečala tudi mobilnost delovne sile na enotnem trgu.

Evropska komisija podpira ustanovitev ‘Evropske akademije za sončno energijo’ z 9 milijoni evrov iz programa za enotni trg. Projekt bo izvajal Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) prek svoje skupnosti znanja in inovacij EIT Innoenergy,« so sporočili z Evropske komisije in spomnili, da gre v ozadju predvsem za doseganje ambicioznih ciljev EU v okviru Evropskega zelenega dogovora in načrta REPowerEU.

Vzporedno s tem pa bi radi zagotovili tudi odpornost in konkurenčnost celotne gospodarske panoge EU na globalni ravni. Sicer je Evropska komisija že maja leta 2022 v okviru načrta REPowerEU sprejela novo strategijo EU za sončno energijo, katere temeljni cilj je do leta 2025 doseči več kot 320 GW (giga Wattov) sončne fotovoltaične zmogljivosti in skoraj 600 GW do leta 2030.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.