Naslovnica Šport UEFA je izključila Juventus in kaznovala tudi Chelsea

UEFA je izključila Juventus in kaznovala tudi Chelsea

Avtor: Spletno Uredništvo
 Evropska nogometna zveza UEFA je v zadnjem letu sprožila preiskavi proti italijanskemu Juventusu in angleškemu Chelseaju zaradi suma kršitev predpisov UEFA o licenciranju klubov in finančnem fair playu. Londončani so sedaj dobili kazen v višini 10 milijonov evrov, Torinčane pa so za eno sezono izključili iz evropskih tekmovanj in jim naložili še dodatnih 20 milijonov evrov kazni.
UEFA je izključila Juventus in kaznovala tudi Chelsea

Veselje igralcev Juventusa na zadnji prijateljski tekmi proti Milanu v Los Angelesu (foto: juventus.com)

Organ Evropske nogometne zveze UEFA za finančni nadzor klubov (CFCB) ima pomembno vlogo pri spoštovanja predpisov UEFA o licenciranju klubov in o finančni vzdržnosti. CFCB je namreč pravosodni organ in lahko tudi naloži disciplinske ukrepe v primeru neizpolnjevanja zahtev, ki so določene v aktualnih predpisih UEFA za ti dve področji. Trenutno mu predseduje Sunil Gulati, dolgoletni predsednik Nogometne zveze ZDA, trenutno tudi član sveta FIFA.

Med minulo sezono 2022/23 je UEFA sprožila preiskavi proti italijanskemu Juventusu in angleškemu Chelseaju zaradi suma kršitev predpisov UEFA o licenciranju klubov in finančnem fair playu. V zvezi s Chelsea FC je CFCB ugotovil, da je klub kršil predpise UEFA o licenciranju klubov in finančnem fair playu, ker je predložil nepopolne finančne informacije. Pri tem je zanimivo dejstvo, da se je londonski klub zaradi kršitev prijavil kar sam.

»Po prodaji kluba maja 2022 je novo lastništvo odkrilo in proaktivno prijavilo UEFA primere potencialno nepopolnega finančnega poročanja v prejšnjem lastništvu kluba. Prijavljene zadeve so se nanašale na pretekle transakcije, ki so se zgodile med letoma 2012 in 2019,« so pojasnili s CFCB in dodali, da so zato sklenil poravnalno pogodbo s klubom, ki se je strinjal s plačilom finančnega prispevka v višini 10 milijonov evrov.

Glede Juventusa, pri katerem se številne različne kršitve vlečejo že skoraj 20 let (afera ‘Calciopoli’ se je začela že leta 2004), je CFCB ugotovil, da je Juventus kršil regulativni okvir UEFA in kršil tudi sporazum o poravnavi, podpisan avgusta 2022. Zato je izključil Juventus iz evropskih tekmovanj pod okriljem UEFA v sezoni 2023/24 in mu naložil dodatno finančno kazen v skupni višini 20 milijonov evrov.

»Od tega zneska je 10 milijonov evrov pogojnih in bo uveljavljen le, če letni finančni izkazi kluba za poslovna leta 2023, 2024 in 2025 ne bodo v skladu z računovodskimi zahtevami, kot so opredeljene v Prilogi G Pravilnika UEFA o licenciranju klubov in finančni vzdržnosti,« so pojasnili z CFCB. Tako bo konec avgusta namesto Juventusa v Konferenčni ligi UEFA zaigrala Fiorentina, ki je zadnjo sezono Seria A zaključila eno mesto za sedmouvrščenim Juventusom.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.