Naslovnica Slovenija Aktivnosti, ocene in prva finančna povračila po hudih neurjih

Aktivnosti, ocene in prva finančna povračila po hudih neurjih

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Ministrstvo za finance so predstavili zadnje ocene, trenutne aktivnosti in različne ukrepe s področja odpravljanja škode po močnih neurjih, ki so pred kratkim prizadela Slovenijo.
Aktivnosti, ocene in prva finančna povračila po hudih neurjih

Specialno vozilo Civilne zaščite za prekrivanje streh z najlonom (foto: Bruno Toić/gov.si)

Z Ministrstvo za finance (MF) so sporočili, da je Vlada RS namenila Upravi za zaščito in reševanje skoraj 2,5 milijona evrov iz splošne proračunske rezervacije. Gre za povračilo stroškov občinam zaradi neurij, potem ko je bila izdelana ocena intervencijskih stroškov za 91 občin in tudi za povračilo stroškov tistim gasilskim enotam, ki so intervencijske dejavnosti izvajale v lokalnih skupnostih, kjer nimajo lastnih gasilcev.

Vendar gre šele za prva neurja, ki so se vrstila 12. in 13. julija, precej višje ocene stroškov pri intervencijah pa se napovedujejo za neurja, ki so se neprekinjeno dogajala po 17. juliju in so prizadela več kot 190 od skupno 212 slovenskih občin. Ocene stroškov za to obdobje se po občinah še zbirajo, saj na terenu še vedno poteka ocenjevanje nastale škode na objektih, kmetijskih in gozdnih zemljiščih ter infrastrukturi.

V Državnem logističnem centru Civilne zaščite v Rojah so konec tedna visoki predstavniki Ministrstvo za obrambo in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje spregovorili o trenutnih razmerah. Slednje se sicer počasi normalizirajo, vendar so skupine Civilne zaščite, gasilcev in drugih pripadnikov enot zaščite in reševanja še vedno aktivna v Vojniku, Šentjurju in Čepovanu, kjer pomaga tudi enota 30 pripadnikov Slovenske vojske.

Po neuradnih podatkih naj bi bilo že v kmetijstvu škode za približno 40 milijonov evrov, kar pa še zdaleč ni vse. »Julijsko dogajanje se je začelo v obliki poplav in zemeljskih plazov v vzhodnem delu Slovenije 12. in 13. julija. Zabeleženih je bilo približno 2417 dogodkov, na katerih je sodelovalo več kot 420 gasilskih enot in več kot 3100 gasilcev, skupaj je na teh intervencijah sodelovalo več kot 3500 pripadnikov sil zaščite in reševanja.

Skupno je bilo od 17. do 25. julija zabeleženih približno 9000 različnih dogodkov. V tem obdobju je sodelovalo približno 2000 gasilskih enot ter 200 enot Civilne zaščite, med drugim tudi državne enote za prečrpavanje vode ter državne tehnične enote Civilne zaščite. V tem obdobju pri intervenciji udeleženih več kot 16.000 ljudi,« so pojasnili na petkovi novinarski konferenci v Državnem logističnem centru Civilne zaščite.

V neurjih od 17. do 25. julija pa naj bi bilo po prvih ocenah prizadetih več kot 2000 stanovanjskih objektov, več kot 150 industrijskih oziroma gospodarskih objektov. Poleg tega se je moralo 15 družin začasno preseliti v bivalne kontejnerje. V Rojah so ob tem javnosti predstavili eno od 40 specialnih vozil z opremo za intervencijo ob ujmah, ki bodo z vso dodatno opremo predana v uporabo lokalnim skupnostim, a šele naslednje leto.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.