Naslovnica Svet & EU Učinkovitost evropskih kapitalskih trgov je ključna za EU

Učinkovitost evropskih kapitalskih trgov je ključna za EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Bruselj je gostil nov vrh držav evrskega območja v EU. Prisotni so razpravljali o gospodarskih in finančnih razmerah in sprejeli več zaključkov. Poleg tega so potrdili, da bi radi v prihodnje še dodatno povečali odpornost in konkurenčnost gospodarstev držav članic EU in s tem tudi EU kot celote.
Učinkovitost evropskih kapitalskih trgov je ključna za EU

Svetu EU od začetka leta 2024 predseduje Belgija (foto: FB Council od the European union)

Udeleženci Vrha držav evrskega območja v EU so napovedali, da bo gospodo gospodarski tokovi v naslednjih mesecih pretežno umirjeni. Ob upadajoči inflaciji, ki podpira realne dohodke, so vzpostavljeni pogoji za postopno nadaljnje okrevanje. Evroskupino so vseeno pozvali, naj pozorno spremlja gospodarska in fiskalna gibanja, saj bo usklajevanje gospodarskih politik ključno za učinkovito izvajanje celovite reforme gospodarskega upravljanja EU.

»Dobro delujoči in povezani evropski kapitalski trgi so ključnega pomena za spodbujanje Enotnega trga, za izboljšanje virov financiranja za rastoča podjetja, vključno z MSP, in za mikavne možnosti varčevanja za državljane EU. To je ključno za spodbujanje naložb EU, konkurenčnost in inovativnost ter s tem zagotoviti trajnostno rast in ustvarjanje delovnih mest,« so med drugim zapisali v skupni izjavi za javnost.

Poudarili so še, da je prav zato nujno boljše in hitrejše združevanje oz. povezovanje kapitalskih trgov, saj bo to ključno za mobilizacijo znatnih finančnih sredstev, potrebnih za zeleni in digitalni prehod. Pozdravili so tudi predvidene razprave o strategiji integracije kapitalskih trgov, do katerih naj bi prišlo na aprilskem posebnem zasedanju Evropskega sveta, ter pohvalili napredek, ki ga je Bolgarija že dosegla na poti k prevzemu evra.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.